Asiguratii care au refuzat cardul national de sanatate vor prezenta, de la 1 mai, o adeverinta de asigurat, cu valabilitate de trei luni, daca vor dori sa beneficieze de asistenta medicala gratuita, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru. La Casa de Asigurari de Sanatate Neamt s-au inregistrat 300 de carduri returnate. Adeverinta de asigurat a fost propusa de CNAS dupa ce mai multe organizatii religioase au cerut autoritatilor sa gaseasca alternativa la cardul national de sanatate, intrucat nu pot accepta „un document al diavolului „.

CAS Neamt a avut de redistribuit 15.674 documente returnate prin Posta,care nu si-au gasit destinatoarul din varii motive, insa pana astazi numai 1.236 de asigurati s-au dus sa-si recupereze cardul de la sediul Casei. Alte 858 de documente au fost predate celor 20 de medici de familie care au acceptat sa le faca un serviciu propriilor pacienti. Alti 70 de doctori au formulat cerere la CAS Neamt pentru a prelua cardurile ramase, iar cu restul medicilor de familie inca sunt duse tratative pentru preluare.  Activarea cardului de sanatate va putea fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, in afara de farmacist. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.

Loading...

Cardul, odata activat, va fi folosit ori de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate pentru ca aceste servicii sunt acordate gratuit atat persoanelor  asigurate cat si celor neasigurate, facand parte din pachetul minim de servicii medicale.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.