Ieri, poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, având suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, au efectuat 5 percheziţii la persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. / Trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

În ziua de 17 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț – Biroul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 5 percheziţii pe raza județului Iași și la Penitenciarul de maximă siguranță Iași. În urma perchizițiilor efectuate au fost ridicate mai multe telefoane mobile, cartele telefonice şi alte terminale, precum şi sume de bani.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul a 16 dosare penale privind infracțiunile de înșelăciune, în care 7 persoane sunt bănuite de comiterea a 15 infracţiuni de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune prin metoda „Accidentul”.

Din cercetări a reieşit că, în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017, doi bărbați de 36 și 38 de ani aflați în Penitenciarul Iași, ar fi săvârşit, pe raza județului Neamț, 15 infracţiuni de înşelăciune, prin metoda „Accidentul”, fiind sprijiniți de o femeie de 26 de ani și alți trei bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani, din Neamț și Iași.

Prejudiciul cauzat este de 19.000 de lei, fiind recuperat parțial. Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere.Polițiștii au reținut doi bărbați de 22 și 26 de ani, din Târgu Frumos, Iași și o femeie de 26 de ani din Iași, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Neamț, cu propunere de arestare preventivă.

Pentru administrarea probatoriului, până în prezent, polițiștii nemțeni au lucrat în cauze neîntrerupt, reușind identificarea persoanelor implicate, respectiv a celor doi deținuți, care sunau persoanele vătămate, solicitându-le bani.

Astfel că, prin intermediul altor doi bărbați, de 22 și 26 de ani, care se prezentau cu un autoturism la locuințele victimelor, suma de bani era ridicată și plasată femeii de 26 de ani. La acţiunile desfăşurate au participat poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Neamț și Iași, cât și polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu Frumos și secțiile arondate.

Cercetările sunt continuate de polițiștii nemțeni pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză, având în vedere că această activitate este extinsă și pe raza județelor învecinate, Bacău și Suceava.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii vă recomandă:

* Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!

* Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale!

* Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi!

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ? În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau

2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.