Acuze grave pentru CJ Neamt, care pot interfera chiar cu Codul Penal, dupa votul de ieri (17 februarie) privind alegerea celor doi vicepresedinti. Se banuieste ca votul nu a fost secret asa cum cere legea si ca s-a folosit un truc pentru a se putea vedea ce a votat fiecare consilier judetean în parte.

Primele si cele mai mari suspiciuni, au aparut dupa ce un consilier judetean s-a trezit chemat la partid si luat la intrebari, pentru ca nu a votat conform directivelor. Cel in cauza ar fi Sorin Cazan, consilier judetean PMP. Acesta a fost amenintat cu retragerea sprijinului politic si totodata pierderea calitatii de consilier judetean, pentru ca a votat cu Dragos Chitic (propunerea PMP), dar NU si cu Madalina Ciubotaru (membru Pro Romania, propunerea PSD). Surse din PMP spun ca omul a ramas cu gura cascat cand si-a dat seama ca sefii lui de partid stiau exact cum si cu cine a votat, desi votul ar trebui sa fie secret.

Intre timp, Sorin Cazan a recunoscut intr-o declaratie data pentru Monitorul de Neamt, ca a fost chemat la partid si i s-a spus exact cum a votat, desi el nu-si poate explica cum a fost posibil asa ceva: ”Votul meu personal este secret sau așa ar fi trebuit să fie. Acum după ce lucrurile s-au consumat am să vă explic votul meu, pentru că înțeleg că deși ar fi trebuit să fie secret nu a prea fost. De altfel, așa cum s-a văzut s-a filmat procedura de vot. Personal am votat, așa cum era normal,  cu Dragoș Chitic, candidatul PMP, fără a avea nici cea mai mică ezitare, pentru că este colegul meu de partid. Dar pentru că nu am votat și cu Mădălina Ciubotaru mi s-a cerut, după ședința de alegeri de la Consiliul Județean, să-mi dau demisia. Nu știu de unde au aflat colegii mei cum am votat, pentru că, teoretic, votul este secret”, spune Cazan.

Daca el nu are o explicatie, in urma verificarilor tvmneamt.ro, aceasta ar fi gasita. Sursele noastre din CJ Neamt rup tacerea si spun cum s-a putut vedea ce a votat fiecare consilier judetean, iar dezvaluirile, chiar daca deocamdata sunt la nivel de ipoteza, ar putea arunca in aer tot ce s-a intamplat la sedinta de CJ de ieri.

Asadar, s-ar fi apelat la un truc simplu, dar foarte eficient, la care putini s-au gandit pana acum. Daca in urma cu cativa ani, in alte situatii de acest gen, se apela la semne discrete cu pixul pe buletinele de vot, acum se ”lucreaza” cu cerneala UV, mai cunoscuta in limbaj popular, ca cerneala invizibila sau cerneala simpatica.

Cerneala UV este invizibila cu ochiul liber dupa aplicare si devine vizibila doar expusa la lumina ultravioleta (black light). Cerneala devine vizibila cu dispozitive care emit lumina UV, comercializate pe mai multe site-uri, la preturi deloc mari.

Cam asa s-ar fi procedat ieri la CJ Neamt, pentru controlul votului. Buletinele sunt înmânate consilierilor judeteni in ordine alfabetica. Fiecare consilier judetean, cand își aude numele strigat de secretarul judetului, merge la acesta, i se dă buletinul de vot dintr-un teanc, intra in cabină si voteaza. Buletinele se pot pune in ordine dinainte, cu numele fiecarui consilier judetean, sau cu un anume semn pentru fiecare dintre acestia, scris cu cerneala simpatica. Dupa ce se termina votul si sedinta, intr-un cadru restrans, organizatorii votului (CJ Neamt) pot vedea la lumină ultravioleta, cine si cum a votat. Cam asa se explica de ce stiau șefii de partid ai lui Cazan, cu cine a votat acesta.

Problema acum, este ca daca cineva vrea sa verifice buletinele folosite la votul de ieri de la CJ, s-ar putea sa aiba o surpriza. In mod normal, cerneala ar trebui sa fie vizibila oricand la lampa UV. Numai ca exista si cerneala invizibila pe baza de apa, care poate fi stearsa, sau dispare de la sine dupa un timp. Doar cerneala invizibila pe baza de solvent este permanenta. Dar chiar si asa, daca cineva ar vrea sa faca o ancheta serioasa, sunt metode prin care se poate depista daca buletinele de vot au fost marcate cu asa ceva. Trebuie doar putina vointa.

Sursele tvmneamt.ro din CJ Neamt, spun ca s-a mai apelat la acest truc si in alte situatii, tot la CJ Neamt. Ba mai mult, se pare ca metoda este folosita si la ”case mai mari”, de exemplu, atunci cand se stabileste ordinea partidelor pe buletinele de vot, prin tragere la sorti. Asa se explica de ce de obicei, partidele mari (cele care controleaza jocul) obtin foarte frecvent prima pozitie pe buletinul de vot.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

    • Eu am scris pe pagina lui de Facebook, unde sunt admiratorii și urmăritorii lui. Sa specifice, ca a fost propus de d-l Șosetuță, cel pe care îl blama și care nu i-a dat fonduri deloc cât a fost primar. O persoana căruia i se rupe de votanții lui și își urmărește doar interesele proprii. Dar justiția își va face datoria și vom scapa de toți trei !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.