Salvamontistii din Durau sunt foc si para pe primarul comunei Ceahlau, de care apartine si statiunea Durau.

Ieri (27 ianuarie), un schior ranit a trebuit strecurat de salvatori printre masini parcate aiurea, din cauza carora ambulanta nu a putut inainta, intarziind zeci de minute.

”In cursul zilei de ieri a avut loc un accident pe domeniul schiabil Durau Park (…) din cauza lipsei unei sistematizari lucide, toate caile de evacuare a accidentatului erau blocate de masini parcate claie peste gramada in stil caracteristic romanesc. Nu este acceptabil sa tragi accidentatul printre masini prin parcari si sa astepti zeci de minute ca ambulanta sa-si faca loc pe ultiimii 200 m . Ca ieri nu era o urgenta de gradul I suntem de acord dar nu poti fi de acord ca nu se poate intampla un acident grav data viitoare”, spun salvamontistii pe pagina de facebook a Salvamont Neamt.

51141437_2208129522772193_4954872043024678912_o

Salvatorii montani îl considera vinovat de situatia existenta, pe primarul Dumitru Coroama, cel care nu este in stare sa conceapa un simplu proiect prin care s-ar rezolva problema care persista de 30 de ani. ”Am incercat sa purtam o discutie constructiva cu stapanul locului, primarul Dumitru Coroama, care a afirmat ca ei incearca sa rezolve treaba ( cred ca au vre-o 6 ani de cand „se lupta ” din rasputeri sa schimbe fata singurei statiuni turistice din Judetul Neamt) dar Politia Rutiera cere un proiect in acest sens. Legea spune intradevar ca trebuie un proiect si aici primarul are dreptate . Un proiect banal pe o foaie de hartie (…) La Ceahlau de 30 de ani, cutia de viteza a administratiei e blocata in marsarier” mai spun salvamontistii.

Ei il trimit pe primar (”stapanul locului”) la alti primari care au facut proiecte de sistematizare, pentru a-si lua notite.

Afirmatiile celor de la Salvamont nu sunt deloc departe de adevar, infrastructura statiunii Durau fiind lasata in paragina de administratia locala. Daca iarna defectele sunt acoperite de zapada, vara, statiunea arata ca dupa razboi, cu drumuri distruse si trotuare efectiv prabusite.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

 1. Edilii locului ar trebui să se întrebe ce s-ar fi putut întâmpla în cazul unui incendiu, în condiții similare. Pe unde ajungeau mașinile de pompieri (cred că în Durău nici nu există o bază de pompieri, cu minim o mașină de pompieri).
  Apoi, ar trebui să vadă greșelile majore făcute de-a lungul timpului, când autorizațiile de construcție s-au dat pe ochi frumoși, fiecare a construit unde pe unde l-a dus capul și pofta, iar acum… bine ați venit dragi turiști! Securitatea voastră e în mâinile destinului!
  Dacă la intrarea în stațiune, în partea de jos, în sat, s-ar amenaja o mare parcare păzită, iar turiștilor li s-ar pune la dispoziție microbuze (eventual ecologice) cu acces gratuit, problema ar fi rezolvată. Cu ani în urmă, peste pârâu, pe un islaz, se organiza Ziua Muntelui. Acolo se poate face o ditamai parcarea.
  Evident, că dacă apar șmecheri care să gândească precum mulți alții ”mie ce-mi iese la afacerea asta?” o să treacă încă un secol și vor fi oale și ulcele și primarul, și localnicii, și turiștii…
  Îl sfătuiesc pe domnul primar (nu doar pe cel de la Ceahlău, chiar și pe cel de la stațiunea Piatra Neamț) să tragă cu ochiul pe la stațiunile montane din vest (Austria, Franța, Italia, Elveția), dacă nu are idei în domeniu.
  Nu e nevoie de mers la fața locului. O simplă căutare pe goagăl le poate fi de mare folos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.