Ieri, la sediul ISU Neamt a avut loc o conferinta de presa in care s-a prezentat o analiza a activitatii Inspectoratului pe luna iulie 2016. Numarul interventiilor militarilor ISU a fost de 1021 de misiuni, in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut.

Va prezentam cateva aspecte rezultate in urma analizei:

Loading...

În luna iulie 2016, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ s-au produs 1021 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 32,94 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescând cu 10,38% faţă de perioada similară din anul anterior când s-au produs 925 de evenimente.

”Forţele de intervenţie au fost solicitate în 44 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive:

 • echipajele au fost întoarse din drum, întrucât nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului în 12 situaţii, din care 8 la echipajele de stingere şi 4 la echipajele SMURD;
 • echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat în 11 de situaţii, deoarece 1 situaţie a fost rezolvată de populaţie, iar în 10 situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate;
 • echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista în 21 situaţii, din care 8 la echipajele de stingere şi 13 la echipajele SMURD.

În cursul lunii iulie 2016, numărul de incendii produse în zona de competenţă a unităţii a scăzut, respectiv cu 1,92%, de la 52 în iulie 2015, la 51 în iulie 2016 (în medie 1,65/zi).

În luna iulie 2016 incendiile nu au produs doar pagube materiale ci şi victime omenşti ( 3 persoane au fost rănite), spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 1 persoană a decedat şi 1 persoană a fost rănită.

INCENDII DE VEGETAŢIE USCATĂ ŞI ALTELE

În luna iulie 2016, în zona de competenţă a inspectoratului au avut loc 21 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale – spre deosebire de anul anterior când au fost înregistrate 25 incendii de vegetaţie.

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru:

 • acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 705 misiuni;
 • descarcerarea la accidente rutiere – 7 misiuni;
 • asistenţa persoanelor blocate în apartamente – 1 misiune;
 • alte intervenţii (sprijin ambulanţe SAJ pentru transport persoane) – 1 misiune.

 

 • SITUAŢII DE URGENŢĂ APĂRUTE CA URMARE A DECLANŞĂRII RISCURILOR NATURALE – 17

 

A.1. Situaţii de urgenţă generate de incendiile de pădure – 17

În cursul lunii mai, pe teritoriul judeţului Neamţ s-au produs 17 incendii la fondul forestier, vegetaţie uscată sau culturi de cereale păioase, astfel:

Incendii la culturi de cereale păioase – 10

10 incendii de culturi de cereale păioase unde au ars cca. 75,85 ha mirişte;

Incendii la vegetaţie uscată – 7

7 incendii la vegetaţie uscată unde au ars cca.  6420 m2 vegetaţie uscată.

Măsuri luate:

– au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă;

– au fost alertate Detaşamentele de pompieri din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă pentru a executa intervenţia;

– au fost localizate şi lichidate incendiile;

– s-au întocmit şi transmis rapoarte operative;

În cursul lunii iulie, Administraţia Naţională de Meteorologie, Centrul Meteorologic Regional Moldova a emis pentru teritoriul judeţului Neamţ 5 informări meteorologice, 29 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate COD GALBEN, 3 atenţionări meteorologice COD GALBEN, 4 avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate COD PORTOCALIU şi 1 informare de depăşire a indicelui de confort termic (ITU).

În cursul lunii iulie, Administraţia Naţională „APELE ROMÂNE”, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor a emis pentru teritoriul judeţului Neamţ 3 atenţionări hidrologice de fenomene periculoase imediate COD GALBEN.

 

 • SITUAŢII DE URGENŢĂ APĂRUTE CA URMARE A DECLANŞĂRII RISCURILOR TEHNOLOGICE – 3

 

B.1. Muniţie neexplodată sau nedezactivată rămasă din timpul conflictelor militare – 3

Pe parcursul lunii iulie, echipa pirotehnică a inspectoratului a executat 3 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie neexplodată sau nedezactivată rămasă din timpul conflictelor armate, după cum urmează:

3 misiuni de cercetare, identificare, ridicare, transport şi depozitare (C.I.R.T.D.);

Muniţia asanată:

– 1 (una) lovitură de aruncător cal. 82 mm;

– 1 (una) lovitură de aruncător cal. 120 mm;

– 1 (una) grenadă de mână ofensivă;

Măsuri luate:

– s-a solicitat sprijinul IPJ Neamţ pentru asigurarea zonei până la sosirea echipei pirotehnice a unităţii;

– a fost alertată echipa pirotehnică din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă;

– s-a asanat teritoriul de muniţie neexplodată sau nedezactivată rămasă din timpul conflictelor armate pe

o suprafaţă de 800 mp;

– s-au întocmit şi transmis rapoarte operative.

 

 • SITUAŢII DE URGENŢĂ APĂRUTE CA URMARE A DECLANŞĂRII RISCURILOR BIOLOGICE 2

 

C.1. Epizootii/zoonoze – 2

Nr.

crt.

Denumire epizootie Localitate Specia afectată Nr. focare de boală Nr. de exemplare Mortalităţi înregistrate
suspicionate confirmate suspicionate confirmate
 1. 1
Leucoza enzootica bovina Todireni, com. Stăniţa Bovina 1 1
Leucoza enzootica bovina Davideni, com. Ţibucanii Bovina 3 3

Măsuri luate:

 • comisii s-au deplasat în teren în vederea evaluării situaţiei şi a măsurilor ce trebuie întreprinse pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală;
 • aplicarea prevederilor Ord. ANSVSA 79/2008, modificat, Ord. ANSVSA 35/2016, modificat, si Ord. ANSVSA 104/2005 – impunerea de restricții privind circulația animalelor înspre şi din exploatația afectată, întocmirea planului de măsuri specifice în cazul confirmării acestei boli, dirijarea bovinelor diagnosticate cu LEB către o unitate de abatorizare;
 • s-au întocmit şi transmis rapoarte conform ordinelor în vigoare.”
 • Ionut CORFU
Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ