Ancheta privind incendiul de la ATI Piatra Neamt, pare a fi una Top Secret. Lipsa de comunicare a anchetatorilor pe marginea acestei anchete, este una nemaintalnita in alte cazuri de o asemenea gravitate.

Ieri, anchetatorii de la Parchetul General au descins la Spitalul Judetean Neamt. Dupa 3 luni de la ”crematoriul ATI”, s-a mai ridicat o serie de documente. Nu se stie de unde si de ce, pentru ca desi au trecut peste 24 de ore de la descalecarea vestitilor procurori la Piatra Neamt, Parchetul General nu a emis nicio informare oficiala. Au venit, au vazut, au plecat. Nu la fel s-a procedat in cazul incendiului de la Spitalul Matei Balș de exemplu, cand in primele ore de dupa tragedie, toate institutiile posibile si imposibile, inclusiv Parchetul, au dat publicitatii detalii despre ancheta, au emis ipoteze si opinii, au indicat eventuali suspecti.

Nici Parchetul General nu este foarte tăcut, dar in cu totul alte spete, decat incendiul de la ATI Piatra Neamt. Pe site-ul institutiei apar comunicate de presa despre fel de fel de descinderi, cum a fost si pe 15 februarie, cand s-a descoperit o retea de falsificatori de măști de protectie, povestindu-se cu lux de amanunte detalii din ancheta, la doar cateva ore distanta de finalizarea perchezitiilor. Cand vine vorba despre ancheta de la ATI Piatra- Neamt, nu se comunica nimic. Ultimul comunicat oficial este de pe data de 17 noiembrie 2020, adica la 3 zile dupa tragedie.

Au trecut 3 luni de zile si in afara de avocatul a doua familii care si-au pierdut rudele in incendiu, nimeni nu mai spune nimic despre stadiul anchetei, daca a fost audiat cineva, daca sunt suspecti, sau daca s-a stabilit macar cauza probabila a incendiului. De obicei, cauzele incendiilor se stabilesc in cateva ore, sau in maximum 2-3 zile. Cauza incendiului de la Piatra Neamt, ramane necunoscuta de 3 luni de zile.

Referitor la descinderea de ieri (16 februarie), pe surse, se vorbeste si despre ridicarea unor obiecte din spatiul in care s-a produs incendiul, inclusiv obiecte de mobilier. Sa intelegem ca timp de 3 luni de zile, niciun anchetator nu si-a dat seama ca obiectele respective trebuie ridicate si analizate? Si daca specialistii de la INSEMEX nu au reusit nici pana acum sa emita vreo concluzie sau macar vreo ipoteza despre cum au murit 15 oameni, cat timp va mai trece pana vor expertiza si obiectele abia ridicate?

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.