Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt si vicepresedintele CJ Neamt si-a exprimat pozitia sambata intr-o conferinta de presa, vizavi de Ordonanta care modifica legile justitiei. Asaftei afirma ca una dintre modificarile aduse prin OUG, elimina delegarea procurorilor pe functii si introduce concursul pentru cei care vor o functie in Parchet. Asaftei spune ca prin delegari s-a ajuns sa conduca Parchete DNA oameni ca Onea sau ”procurorul Portocala” de la DNA Prahova. ”Pe unii magistraţi îi nemulumesc unele măsuri. Principala componenţă a ordonanţei este că se interzice delagarea pe funcţie a procurorului. Repet, delagarea pe funcţie. Ce însemană asta? Că  atunci când vrei să accezi într-o funcţie în Parchet, aşa cum este normal, trebuie să susţii un concurs. Deci s-a eliminat sistemul delegărilor şi s-a introdus concurusul. Cred ca asta dă o mare satisfacţie profesioniştilor parchetelor care au fost total nemulțumiţi că au ajuns pe functii in unitati de elita unii ca Onea sau Portocală.”

Asaftei spune despre fosta șefă DNA ca este un personaj malefic si se intreaba daca nu cumva, la un moment dat, niste interlopi au chemat oameni nevinovati la Ancheta.”În momentul când ai în fruntea DNA un personaj precum Kovesi care, prin delegări succesive, promovează nişte domni cu aviditatea de a face rău şi de a încălca drepturile și libertățile fundamentale ale cetăţenilor… numai într-o asemenea situaţie putea să ajungă un Negulescu la Parchetul de la Prahova. La metodele folosite şi încălcarea fundamentală a legii stai și te întrebi, ca simplu cetățean care urmărești tot ce prezintă media,  dacă nu cumva nişte interlopi au chemat nişte cetăţeni onesti la anchetă? Avem procurori oneşti în parchete, adevărați profesioniști care pot să-şi facă datoria în acord cu legile ţării de aceea concursul va aduce o mare satisfacţie în zona corpului procurorilor. Nu delegarea în funcţie pe anumite criterii, uneori şantajabile, este soluția. E bine că DNA a început să-şi facă curăţenie în propria curte şi cred că vom avea o instituţie onestă şi modernă.”

Asaftei a tinut sa remarce si lipsa festivismului deșănțat la ultimul bilanț DNA: ”S-a reaşezat un echilibru între procurori şi judecători, pentru că judecătorii dădeau concurs. Mai e o problemă: când vrei să-ţi dai cu părerea doctă pentru CSM, s-a introdus prevederea prin care Consiliul Superior al Magistraturii să–şi dea votul în plenul său, şi judecătorii şi procurorii. Este cazul să intrăm în normalitate indiferent de opoziţie, care încearcă sub orice formă să blocheze această normalitate. Bilanţul Dna. E bine lipsa festivismului băţos unde era aşteptat cu covorul roşu tot ce înseamnă instituţii de forţă în România, inclusiv presedintele ”imparţial” al României. Bilanţul s-a făcut în interiorul instituţiei, cu onestitate şi cred că e un nou început şi că vor respecta legea în litera şi esenţa ei”, a mai delcarat seful ALDE Neamt.

Ionut CORFU

DSC02537

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.