In prezent, asistentii medicali nu pot profesa daca nu sunt angajati la Stat ori in mediul privat. Nu pot avea calitatea de titulari de cabinet, nu pot desfasura activitati specifice independente, pentru ca legea nu le permite. Or, pe fondul penuriei de locuri de munca si in conditiile in care an de an scolile postliceale sanitare “produc” sute de absolventi, reprezentantii Ministerului Sanatatii au ajuns la concluzia ca atat asistentul medical cat si moasa pot profesa independent, sau asociat. Proiectul legislativ postat marti pe site-ul Ministerului Sanatatii face toate precizarile legate de conditiile in care pot fi organizate serviciile medicale de care ar putea beneficia bolnavii. Cabinetul de practica independenta poate realiza venituri din contracte incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt, contracte incheiate cu autoritatile administratiei publice locale, contracte incheiate cu terti, plata directa de la pacienti, pentru servicii necontractate cu terti platitori, donatii si sponsorizari in conditiile legii. Exercitarea in regim independent a profesiei de asistent medical se face la domiciliul pacientilor, la sediul cabinetului, precum si in orice unitate sanitara publica sau privata autorizata cu care asistentul a incheiat relatii contractuale in vederea furnizarii de servicii de ingrijiri medicale.
Cabinetul de practica independenta a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa sau a profesiei de asistent medical se infiinteaza la cerere si se inregistreaza la Directia de Sanatate Publica Neamt.
Activitatea desfasurata de asistentul independent va putea fi controlata de inspectorii DSP, de reprezentanti ai Ordinului Asistentilor si, dupa caz, de CAS Neamt pe partea de servicii decontate de la fondul asigurarilor de sanatate.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.