Pe 02 februarie 2017 se implinesc 146 de ani de la nasterea celui mai bun primar pietrean Nicu N.Albu. Acesta a fost prefect,primar,deputat si senator. A realizat lucrari edilitare de mare importanta pentru orasul Piatra Neamt si pentru intreaga zona a Neamtului.
Astfel a construit in partea de vest a orasului o cale ferata,a sprijinit invatamanatul,sanatatea si cultele,a ridicat o baie populara. Ca prefect a trecut la construirea de drumuri si sosele,facilitand circulatia oamenilor si a marfurilor intre toate comunele judetului. Nicu N.Albu a fost cel care a introdus primul telefon din tara la Prefectura Neamt,extinzand apoi si la sate reteaua telefonica.
Cea mai mare realizare a legendarului primar Nicu N.Albu a ramas Parcul „Nicu Albu”(fost Cozla.) Incercand sa raspunda nevoilor de sistematizare si modernizare,in anul 1901,Nicu N.Albu a conceput si initiat lucrarile pentru amenajarea acestui parc. Necesitatea acestor lucrari de sistematizare devenise im[perativa mai ales dupa ploile din luna mai a anului 1897 cand muntele a inceput sa se surpe chiar din varf,alunecand incet la vale,acooperind toate locuintele cetatenilor din zona. Desi timp de patru ani situatia a ramas neschimbata,odata ajuns primar,Nicu N.Albu a hotarat rezolvarea acestei triste si amenintatoare stari.
Dupa ce s-a consultat cu ingineri silvici si alti specialisti, s-a conturat perspectiva unor lucrari de drenare a torentelor si alte canale de scurgere ,solutie neimpartasita de Nicu N.Albu,care a avut ideea construirii unui parc modern,impadurit. Astfel terenul a fost mai intai nivelat,apoi impadurit cu cca 57.000 de brazi adusi de la Sinaia sau donati de Elena Albu din curtea casei sale.Lucrarile au durat trei ani mobilizandu-se un numar mare de oameni care au lucrat numai cu lopata si cazmaua.si au carat apa cu galetile pentru a salva brazii si pinii in timpul secetei.Totodata a fost construit si drumul care duce in varful Cozlei pana pe strada Stefan Cel Mare,au fost trasate alei si ridicate ziduri de sprijinire a malurilor.
Dupa terminarea lucrarilor de amenajare a parcului a fost construita gradina zoologica.Parcul „Nicu Albu” afost inaugurat in ziua de 15 august 1904.Asociatia „Nicu Albu” a organizat in anul 2015 ,pe 15 august aniversarea a 111 ani de la infiintarea acestui parc.Au participat membrii asociatiei,autoritatile orasului precum si multi cetateni.
Cu aceasta ocazie am lansat o invitatie publica de parteneriat cu Primaria Piatra Neamt,respectiv Consiliul Local,in vederea realizarii pe versantul Cozla a unei rezevatii naturale care sa fie populata cu animalele mari existente in parc sau altele care vor fi aduse.Aceasta ar putea constitui o realizare unica in Romania,in conditiile in care exista telegondola din care turistii ar putea viziona acest parc-rezervatie.
Prin incheierea acestui parteneriat Asociatia Nicu Albu a facut mai multe demersuri atat la Ministerul Mediului cat si la Fondul de Mediu in vederea obtinerii de fonduri necesare realizarii acxestui important proiect pentru municipiul Piatra Neamt.Alaturi de noi a fost permanent sprijinind acest proiect domnul Catalin Misaila ,fost viceprimar al municipiului Piatra Neamt si actual consilier local.
Cu siguranta realizarea acestei rezervatii naturale va imbunati si moderniza  ceea ce a inceput si realizat in urma cu 113 ani primarul Nicu N.Albu,redand pietrenilor un important loc de recreere si petrecere a timpului liber.
Iulian Luca-Presedinte al Asociatiei”Nicu Albu”.
sursa foto: vestea.net
Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ