”Se huzureste pe banii pietrenilor’‘, a spus Dragos Chitic in conferinta de presa de astazi de la PNL Piatra- Neamt, referindu-se la sumele pe care unele societati ale Primariei Piatra- Neamt, vor sa le aiba la dispozitie, dar care au fost respinse prin abtinerea de la vot a consilierilor PMP, insa cel mai probabil, vor fi aprobate in sedinta de luna viitoare.

Consilierul local PNL, Romel Bîrjoveanu a prezentat detaliat sumele cerute de societatile respective si cel mai elocvent exemplu, este cel al Locativserv, unde directorul Janel Iosub ar putea sa aiba 136.000 lei pe an pentru ”cheltuieli aferente contractului de mandat” (adica salarii- a se observa formularea ambigua, in speranta ca cineva nu va putea traduce), 14.400 de lei pentru protocol si reclama si ATENTIE!, 120.000 de lei, ”pentru alte cheltuieli”. Mai pe sleau, ”ce va intereseaza pe voi ce facem cu banii?” (vedeti exact sumele de la Locativ, subliniate cu rosu, in declaratia lui Bîrjoveanu)

”Mă voi referi la bugetele societăților comerciale care au fost votate în ședința de ieri a Consiliului Local. După cum ați observat, ieri am făcut câteva amendamente care evident că au fost respinse de majoritatea din jurul PSD pentru că trebuiau să-și protejeze directorii și consiliile de administrație numiți de partid. Singura societate a Consiliului Local care a venit cu propunere de buget pe minus a fost SC Parking. Este de neconceput ca o societate care doar trasează dungi cu vopsea și încasează de la populația orașului să fie pe minus. E vorba de -82.380 lei și culmea, pentru anii următori societatea estimează un buget tot pe minus, cu toate că ar avea de unde să reducă cheltuielile și anume din cheltuieli ale contractului de mandat de 136.000 lei,  din cheltuieli de protocol și reclamă de 28.713 lei,  din sporuri, prime șii bonificatii 73.000 lei și  din bonusuri 54.000 lei. Şi aici vreau să fac o comparație: Societatea Perla are 28 de angajaţi şi cheltuieli salariale de 960.000 lei  pe an. Parking are 13 angajaţi şi cheltuieli salariale de 719.000 lei. Adică are jumătate din efectivul societăţii Perla, dar  cu un fond de salarii aproape egal. O altă societate la care cheltuielile și nu numai cheltuielile sunt după bunul plac, este Locativ Serv, unde întâlnim: cheltuieli aferente contractului de mandat de 136.000 la fel ca la Parking,  14.400 lei pentru  protocol şi reclamă. Sunt curios să-l întreb pe director ce înseamnă 120.000lei pentru alte cheltuieli, atât timp cât în 2015 erau doar 15.000lei. Bonusurile sunt de 222.000 lei , duble faţă de anul 2015, tichete de vacanţă 65.000lei.

Societatea Publiserv a fost beneficiarul unui buget de 220 miliarde lei anul trecut, iar risipă de bani a fost la ea acasă. Avem acum cheltuieli aferente contractului de mandat de 481.000 lei, din care pentru directori – 360.000 lei, iar pentru CA – 121.000 lei, cheltuieli de protocol de 22.000 lei, reclamă de 30.000 lei, cheltuieli cu sponsorizările de 16.000 lei, sporuri, prime şi bonificaţii 515.000 lei, bonusuri 330.000 lei. Toate acestea în condițiile în care societatea are un singur client: primăria Piatra Neamţ. Într-o piață concurențială  cheltuielile cu reclama și bonusurile sunt justificate, dar din moment ce aştepţi să primeşti comandă de la primărie, cât de justificate sunt aceste cheltuieli? Ca să nu mai vorbim de salariile directorilor. Vi se pare normal ca directorii societăților din subordinea CL să aibă salarii de două ori mai mari decât ale primarului? Şi apoi, nu putem înțelege cheltuielile cu protocolul, de sute de milioane pe an, atât timp cât Primăria nu are buget pentru așa ceva și aici vin delegații guvernamentale, străine. Societatea Perla are buget de promovare de 1.000 lei pe an, deși ar avea toată justificarea să cheltuie cât mai mulţi bani pentru a atrage turiștii. Mai mult, la nivelul orașului există un val de nemulțumire față de unele societăți. Pe de o parte sunt foarte mulți chiriași nemulțumiți datorită chiriilor și a facturilor de utilități pe care le primesc de la Locativ Serv, precum și de modul în care sunt gestionate parcările de reședință și de prețul ridicat al acestora. De partea cealaltă aceste societăți au bugete pentru bonusuri și prime de vacanță. Acestea au fost motivele pentru care grupul consilierilor PNL a votat împotriva propunerilor de buget ale acestor societăți”, a declarat Romel BÎRJOVEANU, liderul grupului consilierilor locali PNL

Prin urmare, Janel Iosub ar putea avea venituri slariale de doua ori mai mari decat primarul Chitic si chiar decat presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene.

Chitic a completat, spunand ca desi se cheltuie atat de muti bani pe salariul directorului, pe amenajarea unui birou de 70 mp pentru acelasi director si pentru multe altele, chiriasii din cladirea Forum Center, se plang ca nu au conditii decente in spatiile pe care le ocupa, iar conducerea Locativ le spune ca nu are bani nici macar sa schimbe un geam spart: ”Este foarte grav ce se intampla acolo. Este vorba despre abuzuri si lipsa de profesionalism. In oras este un val de nemultumire printre chiriasii Locativserv”, a conchis Dragos Chitic.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ