Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul institutiei o hotarare care vizeaza includerea distilarii subproduselor in Programul National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014-2018 care beneficiaza de o alocare de 47,7 milioane de euro anual.
Aceasta alocare financiara va conduce la cresterea veniturilor producatorilor care vor accesa masura, prin aceea ca subventiile oferite pentru distilarea subproduselor de vinificatie vor constitui pentru acestia venituri suplimentare. De asemenea, accesarea masurii de distilare a subproduselor garanteaza practici corecte de piata in randul tarilor producatoare de vin din Uniunea Europeana, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase.
Banii se dau pentru punerea in valoare a potentialului de productie, precum si pentru perfectionarea continua a tehnologiilor de cultura si a tehnologiilor de vinificatie pentru obtinerea unor vinuri cu denumire de origine controlata si indicatie geografica recunoscuta. Totodata se urmareste si cresterea suprafetelor apte sa produca struguri pentru vin cu denumire de origine controlata, la cel putin 30.000 ha.
Prin accesarea masurii de distilare a subproduselor, distileriile industriale devin un „punct unic” de control din punct de vedere fiscal si de mediu, economisind astfel resursele financiare si umane altfel folosite pentru a controla activitatile mentionate mai sus.
Beneficiarii sprijinului financiar sunt producatorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice sau juridice si forme asociative ale acestora. Sprijinul aferent masurilor se asigura din sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si din contributia externa nerambursabila a Uniunii Europene din Fondul European de Garantare Agricola. Plata aferenta acestor masuri se efectueaza incepand cu anul financiar 2014.
In Romania viticultura constituie o activitate traditionala, de mare importanta economica. In Europa, Romania ocupa locul 6 la suprafata viticola, locul 7 la productia de struguri si locul 7 la productia de vin.Patrimoniul viticol reprezinta 1,6% din patrimoniul agricol si 2,4% din suprafata arabila a Romaniei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.