În ziua de 12.10.2016, în jurul orei 05.30, în timp ce un bărbat de 35 de ani, din Suceava conducea o autoutilitară pe DN15, având direcția de mers Bacău -Piatra Neamţ, în momentul efectuării manevrei de depăşire a unui biciclist, nu ar fi păstrat o distanţă suficientă faţă de acesta, acroşându-l cu partea dreaptă faţă a autoutilitarei.

În urma accidentului a rezultat ranirea grava a biciclistului, un bărbat de 45 de ani, din Costișa, care a fost transportat de conducătorul auto la Spitalul orăşenesc Buhuşi.

Loading...

Conducătorul auto s-a prezentat, imediat, la Poliţia oraşului Buhuşi pentru a anunţa evenimentul, după care a fost condus la faţa locului de echipa de cercetare din cadrul Serviciului Rutier Neamţ.

Atat conducătorul auto cat şi victima au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Pentru prevenirea victimizării acestor participanți la trafic, polițiștii recomandă bicicliștilor:

– să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule carte le pot pune în pericol siguranţa deplasării;

– de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă, să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent reflectorizant, vizibil de aceeaşi culoare;

– bicicletele trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive care, in mişcare, formează un cerc continuu fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor;

– circulaţi cu bicicleta pe drumurile publice cu trafic intens este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani;

– în circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat funcţional de direcţie, dotată cu un sistem de avertizare sonoră.

Totodată, recomandăm conducătorilor auto să-și sporească atenția în trafic, în condițiile meteo nefavorabile, să adapteze viteza, în permanență, la starea carosabilului, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ