De pe 1 martie, odata cu martișorul, cinematograful Dacia Panoramic iși va schimba numele in Cinema Mon Amour.

Schimbarea denumirii celui mai cunoscut cinema din judetul Neamt, vine dupa 7 ani de când vechiul si frigurosul cinematograf “Dacia” s-a transformat din ruină in reper European. Readucerea la viata a cinematografului din Piatra- Neamt a fost posibila dupa eforturile supraomenesti ale lui Victor Purice (foto jos), cel care a reusit sa salveze de la disparitie cinema-ul care alta data era supraaglomerat inca de la primele ore ale diminetii, insa a fost in pericol de disparitie odata cu intrarea in colaps a cinematografiei romanesti.

cinema_mon_amour2

Munca de Sisif a a lui Victor Purice pentru revitalizarea cinematografului a fost transpusa intr-un film documentar intitulat “CINEMA, MON AMOUR”, asa cum se va denumi de pe 1 martie cinematograful.

”Parte a campaniei „Salvaţi marele ecran”, filmul documentar “CINEMA, MON AMOUR” descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menţine deschise cinematografele vechi din România.

Au fost alaturi de noi simpatizanți, sponsori si iubitori ai acestui cinematograf, un fenomen prin care adolescenții si tinerii din Piatra Neamț s-au regasit si au lucrat efectiv la schimbarea si imbunatățirea condițiilor din cinematograf.

Dupa succesul documentarului despre cinematografele din Romania si dupa impactul la nivel mondial al acestui documentar a fost generat un curent cu numele “CINEMA, MON AMOUR” – și așa se va numi si cinematograful din Piatra Neamt.

Nominalizarile la  *TIFF 2016, * Gopo Awards, Romania 2016, * Jihlava International Documentary Film Festival 2015, au dus in lume mesajul unor oameni cu suflet care au rezistat si au pus munca lor in sprijinul acestui cinematograf.

„Cinema, MonAmour”, in productia HBO Europe si LIBRA FILMS, regizat de Alexandru Belc si filmat de pietreanul  – director de imagine – Tudor Vladimir Panduru, a fost selecţionat si în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa.

Va invitam in ziua de 1 martie 2019 la cea de-a doua parte a povestii “CINEMA, MON AMOUR”, în care va prezentăm echipa de inimosi : Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor trei ajutoare ale sale, Gica, Cornelia și Lorena, dar si ajutoarele noi care s-au alaturat acestei echipe: Lacramioara, Ionut si Romeo.

Sunt putine cuvintele si multumim domnului Hagy Ioan, administratorul special al RADEF Romania Film, care prin decizia nr 6/22.02.2019 aproba noul nume – Cinematograful “Cinema, Mon Amour” din municipiul Piatra Neamt”, se arata intr-un comunicat trimis redactiei si semnat Echipa “Cinema, Mon Amour” !

Despre cinematograful din Piatra Neamt s-a vorbit in articole din presa locala, nationala si mondiala:

Premiile castigate sunt:

2015 – Sarajevo Film Fest – PremiulDocu Rough Cut Boutique. Cat & Docs Award &Premiul Croatian Radio Television HRT

2016 – Gopo – Cel mai bun documentar

2016 – Docuart – Premiul pentru montaj

2016 –Trieste film – CINEMA WARRIOR 2016 cultural resistance award VICTOR PURICE

Programul zilei de 1 martie va fi unul special, dedicat filmelor romanesti premiate, iar intrarea va fi libera:

Ora 16:00  – Planeta Petrila

Ora 17:30  – Un pas in urma serafimilor ;

Ora 20:00  – Cinema, Mon Amour  – urmat de o proiectie de imagini care nu sunt    cuprinse in film.

Invitati speciali: realizatorii filmelor ce vor rula, plus alti invitati surpriza.

 

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.