Consiliul Judetean Neamt nu are bani pentru cultura. Cel putin asta rezulta dintr-un comunicat de presa de la Teatrul Tineretului remis redactiilor astazi, in care se anunta ca institutia culturala simbol al orasului si al judetului, va anula doua evenimente importante, din lipsa de bani. Este vorba de Festivalul de Teatru si celebrarea a 50 de ani de cand teatrul functioneaza sub numele Teatrul Tineretului, marca inregistrata recent la OSIM in cinstea acestei sarbatori.

In comunicat se explica faptul ca banii alocati de Consiliul Judetean Neamt pentru 2017 sunt cu doua milioane de lei mai putini decat este necesarul Teatrului, iar bugetul alocat de CJ Neamt a fost impus si nu dezbatut in functie de necesitati, asa cum ar fi fost normal.

Nu stim pe ce ratiuni s-au bazat cei de la Consiliul Judetean cand au luat aceasta decizie, insa nu este deloc in regula ceea ce se intampla. Daca se gasesc bani pentru tot felul de sindrofii pe tot parcursul anului, unde sunt platiti bine ”artisti” de toate culorile ca sa se scălâmbăie pe diverse ”ritmuri”, nu intelegem cum de nu se gasesc bani si pentru cultura.

Si asta nu e tot. Aflam ca a fost taiat si bugetul Bibliotecii Judetene, insa acest subiect va fi tratat separat.

Totodata, celor de la TT li s-a comunicat in mod clar, sa nu se astepte sa fie luati in calcul nici la o eventuala rectificare bugetara si li s-a sugerat sa caute solutii pentru a-si mari fondurile din alte surse, uitand ca Teatrul Tineretului nu e bâlci, unde poti sa inchiriezi niste spatii celor care vor sa vanda mici sau vata pe bat.

Comunicat de presa Teatrul Tineretului:

Ca urmare a constrangerilor bugetare invocate de Consiliul judetean Neamt, care se reflecta in bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiti sa anuntam pentru inceput anularea a doua evenimente culturale importante programate in acest an.

Este vorba de Festivalul de Teatru si celebrarea a 50 de ani de cand functionam sub numele Teatrul Tineretului, marca inregistrata recent la OSIM in cinstea acestei sarbatori. Fara indoiala, publicul, prietenii si finantatorii privati vor intelege ca Teatrul Tineretului a refuzat si refuza sa faca vreun compromis politic, mai cu seama in conditiile in care bugetul nostru nu a fost analizat si dezbatut, ci impus.

Dintr-un buget total de 3.200.000 lei, 2.700.000 ii reprezinta cheltuielile de personal, ceea ce acopera doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentata si solicitata de noi, ajustata dupa cresterile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500.000 lei. Pentru sectiunea de bunuri si servicii, care include productiile si proiectele artistice, dar si cheltuielile pentru functionarea teatrului, s-au aprobat 500.000 lei, fata de un necesar minim de circa 1 .775.000 lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000.000 lei.

De la inceputul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este in repetitii. In programul minimal pentru 2017 erau incluse si doua spectacole de forta, regizate de Alexandru Dabija si Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evolutie ca institutie culturala unicat in Romania.

In conditiile in care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamt, ca sansele unei rectificari bugetare real pozitive sunt nule, incepem sa ne pregitim de ce e mai rau. Incredintam publicul larg si autoritatea finantatoare ca depunem in continuare ”toate eforturile pentru majorarea incasarilor din venituri proprii si atragerea de finantari pentru pentru a putea sustine in mai mare masura cheltuielile sectiunii de functionare”, asa cum ne-a solicitat conducerea judetului si cum, de altfel, o facem dintotdeauna.

Din pacate, nu am descoperit inca sustinatori si parteneri care sa ne achite salariile si utilitatile” se arata in comunicatul semnat de Liviu TIMUS, directorul Teatrului Tineretului din Piatra- Neamt

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ