Proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice pe care l-am inițiat în Parlamentul României alături de colegi deputați din PSD a fost adoptat ieri, miercuri – 20 mai, la votul final din Camera Deputaților.

Actul normativ la care sunt inițiator prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an.

Atât la momentul când am demarat acest proiect de lege, cât și ieri, când am votat pentru adoptarea actului normativ privind insolvența persoanelor fizice, am fost convins de faptul că această lege este una de care România are nevoie.

Falimentul personal este o realitate în statele occidentale, permițând cetățenilor care au acumulat datorii, au credite, dar și-au pierdut locul de muncă sau acum au venituri prea mici pentru a face față ratelor, să nu mai fie expuși executărilor silite prin care să piardă tot ce au agonisit într-o viață, uneori pentru sume restante foarte mici pe care le mai au de achitat.

Apreciez că Legea insolvenței persoanelor fizice îi va ajuta mai ales cei 75.000 de români care au luat credite în franci elvețieni, aflați astăzi la un pas de a ajunge pe drumuri din cauza scumpirii acestei valute și, implicit, a ratelor lunare către bănci.

Doresc să mulțumesc presei care a mediatizat permanent necesitatea introducerii falimentului personal și în România, precum și colegei mele, deputatul PSD Ana Birchall, care s-a luptat permanent și a susținut acest act normativ în cadrul tuturor comisiilor parlamentare unde legea a fost dezbătută înainte de adoptarea sa la votul final de ieri.

Liviu Harbuz

Deputat al Partidului Social Democrat

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.