Lajos Kovacs (59 de ani), cetatean ungar, a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani inchisoare in dosarul spargerii bancomatului din incinta cofetariei Central, din anul 2009. Initial, barbatul a fost cercetat si trimis in judecata de organele judiciare pietrene, dar dupa ce a fost eliberat conditionat din penitenciar unde executa o pedeapsa de un an si patru luni pentru o tentativa similara, a plecat acasa, in Ungaria. Nu a fost extradat, dar a fost judecat la el in tara si condamnat la trei ani de inchisoare pentru furtul a 50.000 lei din bancomatul situate in incinta cofetariei de la parterul hotelului Central. Dupa procedurile judiciare reciproce, sentinta a ajuns la Judecatoria Piatra Neamt, care poate inchide astfel dosarul care se afla de cinci ani pe rol.
Sentinta data de Judecatoria Targu Mures, de un an si patru luni inchisoare pentru tentativa de furt calificat, a fost data intr-un caz asemanator celui de la Piatra Neamt. Desi cetatean maghiar, Lajos Kovacs era cunoscut politistilor pentru mai multe infractiuni comise in Ardeal, dar si in Moldova. Potrivit anchetatorilor, el si cativa prieteni au dat mai multe spargeri de bancomate, iar la Targu Mures au fost prinsi in flagrant. Barbatul mai fusese condamnat pentru furt, fals in documente, loviri si alte infractiuni pe care le-a comis in Ungaria.
In cazul spargerii bancomatului de la Piatra Neamt, anchetatorii au avut putine indicia, intrucat hotii au “lucrat” fara a lasa multe urme. Jaful s-a petrecut in noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2009, insa autorii nu au fost identificati intrucat au avut grija sa spaga lampile de veghe si sa distruga doua camera video din cofetarie. Anchetatorii au stabilit ca cel putin trei barbati au actionat in acea noapte, intrand prin spate, unde era accesul pentru aprovizionare. Apoi, pentru a nu fi vazuti, au spart lampile de veghe si au dezafectat camerele de supraveghere, dupa care au taiat cu flexul bancomatul si au sustras 50.000 de lei. Dar cum “crima perfecta” nu exista, politistii au reusit sa gaseasca la locul spargerii o proba important: o doza de energizant cu amprentele unuia dintre hoti. Dupa expertiza criminalistica s-a dovedit ca urmele de ADN apartin lui Lojaos Kovacs, astfel ca politistii au mers cu propunerea de arestare in instanta. Judecatoria Piatra Neamt a emis mandatul, dar tribunalul l-a anulat, intrucat suspectul era atunci in penitenciar, unde executa pedeapsa data de Judecatoria Targu Mures. Ulterior, a fost eliberat pe cautiune si a parasit teritoriul Romaniei.
Pus fata in fata cu proba ADN care-l plasa la locul spargerii, suspectul a declarat ca nu avea cum sa fie acolo, intrucat era eliberat pe cautiune si trebuia sa se prezinte regulat la Politia Targu Mures. A admis ca s-a ocupat si a platit pentru transportul a doua persoane din Ungaria in Romania care ar fi urmat sa sparga bancomate, dar ca el nu a participat la jaful de la Piatra Neamt. In urma administrarii probelor, instanta din Ungaria a admis probele si a declarat vinovatia suspectului, aplicandu-i o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.