Prefectul George Lazar pune piciorul in prag si cere demisia conducerii Apaserv, dupa ce potrivit unor cifre care i-au fost furnizate de ABA Siret si de SGA Neamt, conducerea Apaserv minte in ceea ce priveste criza apei de la Roman, care tinde sa se generalizeze in tot judetul Neamt.

Prefectul George Lazar a atras atentia ca la Roman deja a devenit o mare problema oprirea apei in fiecare zi si ca sunt puse in pericol sanatatea populatiei, dar si mediul economic, pentru ca sunt societati comerciale care inregistreaza pierderi financiare importante din aceasta cauza.

Desi Apaserv invoca seceta ca motiv al opririi apei, lucrurile nu stau nici pe departe asa, pentru ca in ultimii 4 ani, volumul de apa extrasa de Apaserv din puturile de alimentare este acelasi in fiecare an, respectiv 4,7 milioane metri cubi pe an. Daca in ani 2016, 2017, 2018 si prima jumatate a anului 2019, nu au fost probleme cu alimentarea desi volumul de apa a fost acelasi, inseamna ca motivele opririi apei din ultimele 6-8 luni la Roman, au fost altele. Se poate banui astfel, ca Apaserv are pierderi extrem de mari pe retea. Apaserv spune ca are pierderi de 55% (chiar si asa sunt cifre foarte mari), insa in realitate, pierderile ar fi de peste 75% a declarat prefectul Lazar, care le-a calificat drept ”pierderi colosale”.

In anul 2012 cand a fost seceta, debitul raului Moldova (din care este alimentat orasul Roman) era de 3 metri cubi/secunda, insa nu au fost probleme cu apa la Roman. In anul 2019, debitul raului Moldovei a fost dublu fata de anul secetos 2012, insa Apaserv invoca seceta, lucru care conform cifrelor privind volumul de apa extras din puturi, este total fals.

Prefectul Lazar a mai atras atentia asupra unui alt potential pericol care pandeste orasul Roman. Daca pierderile sunt atat de mari, inseamna ca undeva sub oras, posibil in mai multe locuri, s-au creat acumulari mari de apa care pot provoca prabusirea unor strazi intregi sau chiar cladiri.

In contextul dat, prefectul judetului Neamt a cerut public demisia intregii conduceri Apaserv in frunte cu directorul Angheluta, mai ales ca acesta a picat ieri examenul pentru postul de director, fapt care pune serios la indoiala capacitatile sale manageriale. Totodata, George Lazar a facut un apel si la Ionel Arsene (Apaserv este in subordinea CJ Neamt) sa-l mai lase pe Vlad Angheluta sa se ocupe si de gestionarea problemelor Apaserv si sa nu-l mai convoace la tot felul de actiuni politice ale PSD. Prefectul a facut un apel si la seful OPC Neamt, sa se autosesizeze de urgenta in privinta crizei apei la Roman.

Acesta a mai precizat ca a cerut Apaserv sa masoare pierderile pe retea in zona Roman, insa compania este in termenul legal de 45 de zile pe care îl are la dispozitie pentru a prezenta rezultatele.

Foarte grav este si faptul ca in baza declaratiilor conducerii Apaserv, cum ca ar fi seceta, SGA Neamt si ABA Siret au inceput niste lucrari cu costuri foarte mari pe cursul raului Moldova. Daca se va dovedi ca motivul intreruperilor de apa de la Roman este altul decat seceta, inseamna ca s-au chletuit aiurea niste bani publici si cineva va trebui sa-i plateasca sau sa raspunda pentru ei in fata legii.

Declaratiile complete ale prefectului George Lazar pe acest subiect, in materialul video de mai jos, de la minutul 35:30

Conferință de presă, Prefectura Neamț

Publicată de TVMneamţ.ro pe Marţi, 4 februarie 2020

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.