Fostul sef al ISJ Neamt, deputatul Viorel Stan anunta o lege prin care elevii vor avea tariful redus la jumatate pentru transportul in comun local si vor plati doar un sfert din pretul biletelor la manifestarile culturale.

Proiectul a fost iniţiat de 62 de parlamentari PSD, care considerau că în forma actuală a Legii Educaţiei se creează o discriminare faţă de studenţii de până în 26 de ani, care beneficiau de tarife reduse cu minimum 50% pentru transportul local în comun. De asemenea, era limitat și dreptul autorităților locale de a stabili reduceri mai mari pentru aceste abonamente. Acum însă, noile modificări au fost promulgate de către preşedintele Klaus Iohannis și urmează să fie puse în aplicare.

Potrivit actului normativ, reducerile vor fi aplicate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, toate primăriile din ţară sunt obligate să deconteze jumătate din banii pe care elevii îi dau pe naveta către şcoală, chiar dacă nu au destule fonduri în buget.

Pe lângă reducerile aplicate la mijloacele de transport, elevii vor putea obţine bilete ieftine la concerte, spectacole de film sau de teatru organizate de instituţii publice. La toate acestea, reducerile vor fi de aproximativ 75%.

Deputatul PSD Viorel Stan consideră că era una absolut necesară și că, odată cu adoptarea ei, vom vedea mai multe schimbări în bine în învățământul românesc. „Cred că legea va ajuta la reducerea abandonului școlar. Mai ales că, în prezent, abandonul şcolar atinge un procent de 40% din unităţile de învăţământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee. Iar una din cauzele abandonului școlar o reprezintă naveta pe care mulți copii sunt nevoiți să o facă, în fiecare zi, până la școală. Sunt mii de elevi care străbat kilometri întregi, prin noroi sau ger”, a declarat acesta.

De asemenea, inițiativa va veni în ajutorul copiilor care au o situație materială precară și care, până acum, n-au avut șansa să ajungă într-o sală de spectacole sau de cinema.E un alt pas spre o școală românească mai performantă, spre rezultate mai bune la examenele elevilor, și până la urmă spre un viitor mai bun al tinerilor.

Ionut CORFU (sursa: comunicat, Birou Parlamentar, deputat Viorel Stan)

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.