Peste o suta de cazuri de mame minore, au fost inregistrate in Neamt in 2016, si 80 de copii au fot abandonati pe parcursul aceluiasi an, anunta DGASPC Neamt:

”80 de copii din județul Neamț au fost părăsiți pe parcursul anului trecut dar mai mult de jumătate au revenit alături de mame sau de familiile lărgite, acestea asumându-și creșterea și îngrijirea lor.

Specialiștii Biroului de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor aflați în situații de risc din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat în 2016 cazurile a 80 de copii părăsiți în unitățile sanitare din județ și din țară sau care proveneau din familii aflate în dificultate (cu mulți copii, cu situații economice precare, mame tinere, etc.), toți aflați în risc de abandon familial.

În 2015 au fost semnalate 77 de cazuri de copii părăsiți iar în 2014 au fost 90 de astfel de situații. Ca urmare a serviciilor de consiliere și sprijin acordate de DGASPC Neamț în colaborare cu autoritățile publice locale anul trecut s-a reușit reintegrarea în familiile biologice sau lărgite a 44 dintre copiii părăsiți în maternități. Pentru ceilalți copii fie s-a instituit o măsură de protecție sub forma plasamentului familial sau la asistent maternal profesionist, fie se încearcă în continuare reintegrarea copiilor în familiile biologice sau lărgite, cazurile fiind în lucru. În acest timp copiii se află internați în secțiile de pediatrie ale spitalelor.

Tot în 2016 au fost luate în evidență 146 de cazuri de mame minore (147 în 2015, 110 în 2014) dintre care 37 cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani. Toate mamele minore au beneficiat de consiliere psihologică, în scopul prevenirii abandonului copiilor, aceleași servicii fiind oferite și membrilor familiilor extinse. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că majoritatea mamelor minore sunt responsabile şi îşi asumă rolul parental, cu ajutorul familiilor şi al partenerilor de viaţă.

Serviciile sociale sunt menite să sprijine și să schimbe în bine viețile copiilor și ale mamelor aflate în situații de dificultate dar este nevoie și ca familiile să își asume responsabilitatea aducerii pe lume a unor copii. Societatea ar trebui de asemenea să ia atitudine pentru a preveni cazurile de abandon iar un pas important ar fi ca educația sexuală în școli să nu mai fie privită cu suspiciune ori rușine. Pentru a evita abandonul și mai ales efectele negative pe termen lung asupra copiilor, ar trebui ca tinerele să aiba acces la informații referitoare la riscurile implicate de debutul vieții sexuale la vârste fragede“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.”

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.