Bilantul ultimelor doua zile de ploi si inundatii din judetul Neamt, arata dimensiunea dezastrului provocat de vremea rea. Sute de pompieri militari, pompieri voluntari, civili si societati comerciale participa inca la inlaturarea efectelor inundatiilor si la misiuni de salvare de vieti. Zeci de case si bunuri au fost distruse. Codul portocaliu de vreme rea expira la miezul noptii, insa in multe zone din judet va continua sa ploua pana dimineata.

Potrivit ISU Neamt, in comuna Farcasa care a fost cea mai afectata, au fost evacuate 430 de persoane (Stejaru – 200, Bușmei – 100, Frumosu – 50, Soci – 50; s-a organizat un spatiu de evacuare la Scoala din localitatea Stejaru – 30). Pompierii au scos din casa un copil cu dizabilitati, inainte ca locuinta sa fie inundata (foto).

La Tarcau, 23 de animale (3 porci, 20 gaini) au fost salvate dintr-o gospodarie, iar la Timisesti, 5 adulți și 2 copii au fost salvati din 2 locuințe inundate. Tot la Timisesti, 230 animale surprinse pe o insula pe râul Ozana au fost evacuate de pompieri. La Cotu Vames, comuna Horia, 76 animale (45 capre, 30 oi, 1 magar ) blocate in albia raului Siret au fost evacuate de pompieri (foto- ISU Neamt)

In total, s-a intervenit in doua orase (Piatra- Neamt si Roman) si in peste 10 comune. In mai multe comune, misiunile sunt inca in desfasurare.

Pompierii ISU au cautat o persoana luata de viitura la Cuiejdi pana la lasarea intunericului. Barbatul nu a fost inca gasit, iar cautarile vor continua in cursul zilei de maine.

Debitele apelor din judet au crescut considerabil. In Piatra- Neamt, paraul Cuiejdi ajungea pana aproape de partea superioara a pasajului din zona magazinului Unic. Vanele barajelor Hidroelectrica au fost deschise pentru a scadea nivelul apelor din amonte.

La Roznov (Slobozia) emotiile inca nu au trecut si este mentinuta starea de alerta pe raul Cracau. Inca de joi noapte, primarul Ionel Ciubotaru a fost cu ochii pe cursul raului. Tot atunci, o parte din debit a fost directionata pe un canal care ocoleste localitatea Slobozia, insa din cauza precipitatiilor abundente, debitul a crescut continuu si astazi a trebuit sa fie facut loc apei, cu pretul distrugerii a doua drumuri locale pe portiuni de aproximativ 40 de metri.

Chiar si asa, in aceasta seara, apa incepuse sa iasa din albia care trece prin localitate, insa deocamdata nu fusesera afectate locuinte nici terenuri agricole, dar oamenii se pregatisera de ce e mai rau. Primarul Ionel Ciubotaru a declarat ca daca in aceasta noapte nu vor mai fi precipitatii insemnate cantitativ in amonte, nu vor fi probleme deosebite.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.