Duminică 10 februarie 2019, se împlinesc 100 de ani de la nașterea Părintelui Iustin Pârvu, unul dintre marii duhovnici ai neamului românesc, omul care inca dainuie in inimile sutelor de mii de credinciosi care i-au trecut pragul in cautarea linistii sufletesti.

Pomenirea unui veac de la nașterea Părintelui Justin Pârvu se va săvârși în Mănăstirea Petru Vodă în ziua de Duminică, 10 Februarie 2019. Privegherea începe Sîmbătă seara, 9 Februarie, la ora 18. Liturghia va începe Duminică la ora 9 dimineața.

”10 februarie 2019, o sută de ani de la nașterea Părintelui IUSTIN PÂRVU. Om al Bisericii, om al istoriei, om între oameni. Deși l-au folosit și judecat toate conjuncturile istoriei de la noi, trecîndu-l de la ”bandit al poporului” la erou, de la deținut politic la ”duhovnic al neamului”, viața și credința Părintelui Iustin se regăsesc în ceea ce spunea, cu înțelepciune, la un moment dat: ”Orice ideologie, de dreapta sau de stînga, e bună pînă apare prima picătură de sînge. După aceea orice ideologie este blamabilă.” Omagiu!”, noteaza omul de cultura nemtean Adrian Alui Gheorghe, cel care a fost mai mereu in preajma marelui duhovnic.

Cu ocazia pomenirii lui Iustin Pârvu, dupa slujba, în satul Petru Vodă se va sfinți o troiță înălțată pentru comemorarea a 100 de ani de la sacrificiul celor ce s-au jertfit în aceste locuri pentru înfăptuirea României Mari.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif.
A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot.
A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.
„Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu a dat speranță celor ce suferă, pentru că el însuși a trecut prin suferință”, spunea Patriarhul Daniel.
Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.
În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a spus despre Arhim. Iustin că a fost un mare duhovnic, „ziditor de suflete și ctitor de mănăstiri”.
„Privind la lumina vieții sale și la mulțimea ucenicilor pe care Părintele Iustin Pârvu i-a îndrumat pe calea mântuirii în Hristos, considerăm că trecerea sa la cele veșnice este o pierdere pentru viața și lucrarea pastorală a Bisericii, pentru monahismul românesc și pentru mulțimea credincioșilor care l-au cunoscut”, spunea Patriarhul în 2013 (sursa: activenews.ro)
Mai jos, un material video despre Iutin Pârvu, realizat de TvmNeamt in anul 2015, la 2 ani dupa moartea sa.

Ionut CORFU
fundal-negru_(1)-min
Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.