Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” a primit finanțare din partea Uniunii Europene pentru a desfășura Proiectul Erasmus+ „Global Education for a Global World” (2017-1-LT01-KA219_035293_5), proiect de parteneriat strategic, alături de alte 4 școli din: Lituania, Polonia, Turcia și Spania.

Proiectul se va derula pe parcursul anilor 2017 – 2019, în care vor avea loc mai multe activități de învățare transnaționale la care vor participa elevii, însoțiți de profesorii din echipa de proiect, din cele 5 țări partenere.

Astfel, în perioada 25-31 ianuarie 2018, a avut loc prima mobilitate de invăţare şi formare în Polonia. La mobilitate a participat un grup de 3 elevi din clasa a XI-a „A”, din cadrul Colegiului Tehnologic „Spiru Haret” şi anume: Andrieş Andreea Ilinca, Irimia Matei Cristian şi Iacob Renata-Mihaela, însoţiţi de prof. Irofte Liliana.

Tema acestei mobilităţi a fost „Migranţii şi politica”, iar activităţile s-au desfăşurat în Pasterka, la 15 km de oraşul Kudowa  Zdroj şi în Kudowa Zdroj. Pasterka este un mic sat situat în Lower, Voievodatul Silezia, județul Kłodzko, în inima Parcului Național „Munții Mesei”, cel mai înalt vârf din „Munţii Mesei” fiind Szczeliniec Wielki. Acest loc mai este numit şi „capătul lumii”. Programul activităţilor a fost unul complex şi a cuprins prezentarea participanţilor şi a şcolilor partenere, realizarea de filme pe tema proiectului, prezentarea termenilor de bază legaţi de „Migranţi şi refugiaţi”,  prezentarea temelor legate de istoria migraţiei popoarelor ţărilor implicate în proiect,  întâlnire cu Patrick Kimani de origine Kenyană, care este migrant în Polonia  şi care ne-a vorbit despre imaginea migranților în mass-media și politică.

Totodată o jurnalistă de la TOK FM Radio, din Varşovia, Agnieszka Lichnerowicz, a susţinut un atelier despre știrile false și manipularea în mass-media, a cărui impact a fost unul puternic asupra tuturor participanţilor. Alte activităţi de interes au fost drumeţia pe „Muntele Mesei”, vizitarea Şcolii şi a oraşului Kudowa Zdroj şi vizitarea oraşului Praga la întoarcere. Fiecare grup de elevi a organizat câte o seară cu specific tradiţional. La finalul mobilităţii am prezentat filmele realizate de elevi şi am evaluat activităţile desfăşurate. Elevii au avut ocazia să lucreze în echipe şi să-şi dezvolte competenţele de limba engleză şi gândire critică.

„A fost o experienţă inedită, pe care mi-aş dori să o repet cât de curând posibil, o experienţă în care s-au legat prietenii. Am avut numai de învăţat şi am rămas cu amintiri frumoase.” (Matei Cristian Irimia, elev)

„Această mobilitate m-a ajutat să-mi îmbogăţesc vocabularul limbii engleze. Am avut ocazia să vizitez locuri noi, să descopăr mentalităţi noi şi să văd cum funcţionează un alt sistem de învăţământ.” (Renata-Mihaela Iacob,elevă)

„Am avut ocazia să descopăr oameni noi, culturi diferite şi să învăţ de la ei. Cred că e o experienţă pe care fiecare tânăr ar trebui să o trăiască, pentru că sigur va descoperi că lumea e mult mai mare decât a crezut.” (Andreea Ilinca Andrieş, elevă)

Ionut CORFU (sursa- comunicat Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”)

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.