Trei escroci au fost identificati de politisti ca fiind autorii unei inselaciuni de 6.000 de euro comisa in anul 2016 prin metoda ”Accidentul”, informeaza IPJ Neamt. Un barbat aflat in penitenciar si-a contactat telefonic victima din Doljesti, jud. Neamt, careia i-a spus ca un membru al familiei a fost implicat intr-un grav accident rutier in Italia si are nevoie de bani. Doi complici din Iasi au mers la domiciliul victimei care le-a inmanat 6.000 de euro si dusi au fost. Ulterior, s-a descoperit ca cei trei escroci mai inselasera de cel putin 16 ori persoane din mai multe localitati din tara. Dupa ce au intrat pe fir, politistii au reusit sa identifice faptasii si sa probeze infractiunile. Daca cel care era creierul escrocheriilor a primit 10 ani de inchisoare la o instanta din Iasi, judecatorii mai milosi din fire, au cruțat pe complicii lui si i-au condamnat la inchisoare cu suspendare, adica dupa ce au comis 17 escrocherii nu vor sta nici un minut in puscarie.

Un caz asemanator s-a inregistrat la Molodoveni, judetul Neamt, unde in urma cu un an, doi escroci ”Accidentul” au fost pusi sub control judiciar de procurori dupa ce au fost prinsi in flagrant in toiul noptii cand se pregateau sa faca o noua victima.

Loading...

Comunicat IPJ Neamt:

La data de 15 iunie a.c., poliţiştii Postului de Poliţie Doljeşti sprijiniţi de cei din cadrul Secţiei de Poliţie Sagna, au identificat autorii unei infracțiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, faptă comisă în cursul anului 2016, de la o persoană de 65 de ani, din Doljești. Aceştia sunt un bărbat de 32 de ani, din Constanţa, un bărbat de 50 de ani şi o femeie de 43 de ani, ambii din Iaşi.

În urma cercetărilor efectuate şi din probele administrate, a rezultat ca la data de 25.08.2016, bărbatul din Constanţa, care era încarcerat în Penitenciarul Tulcea, folosindu-se de un telefon mobil, a sunat partea vătămată din Doljești, căreia i s-a prezentat, pe rând, ca fiind fiica acesteia, precum şi un procuror de la Ambasada României din Italia.

Bărbatul a indus în eroare femeia, pe care a informat-o că fiica sa ar fi comis un accident rutier în Italia, iar pentru înțelegerea amiabilă a părţilor este necesară plata unei sume de bani. Partea vătămată l-a informat pe bărbat (presupusul procuror), că deține în locuință 6000 euro. În paralel, bărbatul i-a contactat telefonic pe bărbatul de 50 de ani şi pe femeia de 43 de ani, pe care i-a coordonat la domiciliul persoanei vătămate din Doljești.

În jurul orelor 22:30, partea vătămată i-a înmânat bărbatului şi femeii din Iaşi suma de 6000 euro.

Tot în cursul anului 2016, prin aceeaşi metodă, cei trei au mai comis 16 înșelăciuni asupra altor părţi vătămate din Iași, Sibiu, Cluj Napoca, Buzău, Turda şi Dej, pentru care la data de 21.12.2017, au fost condamnați  de Judecătoria Iași, la 10 ani închisoare cu executare pentru bărbatul din Constanţa, 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru cel din Iaşi şi 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru femeia din Iaşi.

Recomandarile politistilor:

Având în vedere că în ultima perioadă au fost înregistrate tentative de înşelăciune prin metoda Accidentul, poliţiştii nemţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări: 

  • Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;
  • Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;
  • Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;
  • În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
  • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
  • Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.