Probabil ca sunt foarte putini cei care nu au auzit de PNDL II, mediatizat si ultramediatizat la nivel national, dar mai ales la nivel local (jud. Neamt) pe bani deloc putini. S-a anuntat cu surle si tobe ca prin PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala) va inflori judetul si totul va fi un santier cum nu s-a mai vazut de pe vremea construirii socialismului in Epoca de Aur. Evident, cu Ionel Arsene in prim plan, prezentat ca omul providential, salvatorul judetului Neamt. L-am vazut semnand contracte in ceremonii oficiale, alaturi de ministri si spunand ca gata, totul e ca si facut, tineti-va bine, incepe.

Dar desi au trecut doi ani, nimic, dar absolut nimic nu s-a intamplat, iar din PNDL II, la ora actuala au ramas vreo cateva tone de proiecte, contracte de finantare si alte cateva tone de articole de presa publicitare.

Intre timp, ne-am prins cum sta treaba. PNDL II va fi folosit ca arma electorala in 2019 si 2020, in cele patru runde de alegeri: 2019- europarlamentare si prezidentiale si 2020- locale si parlamentare. Asta daca vor fi si bani, bine-nteles.

In ultima luna este invocat tot mai des faptul ca PNDL este tinut pe loc pentru ca trebuie schimbata Legea Achizitiilor Publice. Lucru absolut normal pana la urma, pentru ca vechea lege permitea celor care contestau licitatiile pe diferite proiecte, sa blocheze demararea lucrarilor pentru ani de zile. Prin noua lege, contestatiile vor fi judecate cu celeritate, adica ceva mai rapid, maximum o luna sau doua.

La aceasta ora (luna mai), legea este inca in Parlament si dupa cele mai favorabile scenarii, va fi aprobata peste o luna. In cel mai fericit caz, legea va fi gata in luna iunie. Vor mai urma niste chinuri ale facerii pentru normele de aplicare si alte maruntisuri fara de care legea nu pote functiona. Se ajunge deja in luna iulie-august cand se va da liber la licitatii. Acestea la randul lor vor avea nevoie de alte doua sau trei luni pana sa fie organizate si stabiliti castigatorii. Ajungem deja la sfarsitul anului 2018, in iarna. Daca mai luam in calcul si niste eventuale contestatii, ajungem in primavara lui 2019, cand se va da drumul la lucrari fix inainte de alegerile europarlamentare. Liicitatiile si lucrarile vor continua pe parcursul verii 2019, iar in noiembrie, la alegerile prezidentiale, PSD va avea cu ce sa se laude. Si cum lucrarile de constructii ne-am obisnuit sa dureze ani de zile chiar si pentru un amarat de pod de 30 de metri lungime, ajungem in 2020 la locale, apoi parlamentare. Si uite asa, PNDL II devine un puternic instrument electoral al PSD, amanat cu buna stiinta, pe banii si pe nervii nostri, pentru a fi folosit in bataliile politice. Cu alte cuvinte, am fost mintiti in fata.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. numai tîmpiții mai cred în planurile și promisiunile lui arsene liviu dragnea dancila.cred ca poporului ăsta i s-au facut vraji, de poate sa stea gura casca la asa idioți… sau idi-hoți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.