Ar trebui sa treaca strandul in administrarea Primariei Piatra Neamt?

Loading ... Loading ...

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au elaborat si propus spre dezbatere un proiect privind noi norme tehnice de producere, etichetare si punere in circulatie a bauturilor fermentate linistite (BFL), dupa cele stabilite in luna aprilie a acestui an. Potrivit reglementarilor, bauturilor alcoolice fementate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate, cu o concentratie alcoolica dobandita intre 1,2% si 15% vol. alcool, obtinuta in exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole. Spre deosebire de ordinul din luna aprilie, noul proiect de ordin aduce ca noutate faptul ca BFL-urile pot fi fabricate din cereale si plante tehnice. De asemenea, daca in vechiul ordin se mentioneaza clar aromatizantii, in proiectul elaborat acum nu se mai specifica in detaliu care sunt. O alta schimbare importanta prevazuta este ca in proiectul de ordin se mentioneaza ca BFL-urile au o concentratie alcoolica intre 1,2% si 15%. In ordinul aflat in vigoare la ora actuala, se face o diferentiere. Intre 1,2% si 10% sunt BFL-uri fabricate din fructe, iar intre 10,1% si 15% sunt cele facute din produse apicole.

Alcoolul din BFL-uri trebuie sa provina exclusiv din fermentatia alcoolica a zaharurilor din compozitia naturala a produselor mentionate anterior. Aditivii alimentari pot fi folositi cu conditia sa nu induca in eroare consumatorul. Aromatizarea si colorarea sunt permise numai cu arome/coloranti si/sau ingrediente cu proprietati aromatizante, cu exceptia aromelor de struguri. Indulcirea BFL-urilor se poate realiza numai dupa terminarea procesului de fermentare, prin adaos de miere, respectiv parteneri cu rezerva de zahar: suc, suc concentrat si sub concentrat rectificat obtinut din produsele agricole din care se pot face bauturile fermentate linistite. Comercializarea se face sub denumirea de “bauturi fermentate linistie”, iar daca sunt produse exclusiv dintr-un fruct de adauga denumirea acestuia. Acest ordin, la fel ca si precedentul, arata ca BFL-urile nu pot induce in eroare consumatorul prin etichetare. Eticheta nu trebuie sa contina cuvinte, desene elemente figurative prin care sa se sugereze vinul, struguri, areal de productie, soi de struguri. De asmenenea, acestea nu trebuie sa aduca atingere unor soiuri de vinuri consacrate, sa foloseasca elemente utilizate in viticultura, cum ar fi “podgorie”, “crama”, “castel”. Pentru a indentifica trasabilitatea produselor, trebuie intocmite registre cu materiile prime, ingredientele aromatizante si aditivii folositi, care sunt avizate de inspectiile de specialiate din cadrul directiilor pentru agricultura.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ