O alta sentinta definitiva vina sa zguduie de-aceasta data lumea plina de adrenalina si suspans a braconierilor de pe Valea Muntelui. Dosarul in care fostul sef de post la Tasca, alaturi de gateristi, angajati ai silvicului si membri ai asociatiei sportive de vanatoare au fost acuzati de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, braconaj si nerespectarea regimului armelor si munitiilor a fost finalizat la Bacau. Curtea de Apel a admis actiunea Parchetului Neamt, care a contestat achitarea data de Tribunalul Neamt in dosar si a decis pedepse cu inchisoarea, cu suspendare, si confiscarea de la fiecare din cei 12 inculpati a cate 1.500
de euro, corespunzatoare valorii de despagubire pentru un un caprior si un cerb, specii vanate in perioada interzisa. Inculpatii, la randul lor, au atacat sentinta, dar apelurile lor au fost respinse de curte.
In ianuarie 2013, Parchetul Neamt i-a trimis in judecata pe cei 12 inculpati. Potrivit procurorilor, fostul sef al Postului de Politie Tasca a fost acuzat ca in anii 2007 – 2009 a cooptat padurari de la Ocolul Silvic Bicaz si localnici din Tasca si Bicazu Ardelean impreuna cu care ar fi organizat partide ilegale de vanatoare de porci mistreti, capriori, ursi.
Urmarirea penala a inceput in anul 2009, dupa ce un om de afaceri din zona a reclamat modul in care fostul sef de post din Tasca isi facea datoria. In actul de inculpare se arata ca omul de afaceri, care avea o societate de exploatare si comercializare a materialului lemnos in Tasca, a “cotizat” timp de vreo doi ani cu lemne, pe care le ducea direct acasa politistului, care apoi era indulgent fata de patron. Dupa ce patronul a refuzat “trocul”, politistul si subalternii au inceput sa-l amendeze pentru nereguli inventate, pentru care acesta a deschis procese.
Dupa reclamatia impotriva politistului, anchetatorii i-au monitorizat activitatea. Asa a iesit la iveala cum seful Postului de Politie Tasca organiza, impreuna cu prietenii lui, partide ilegale de vanatoare pana in padurile de la Bicazu Ardelean si nu ierta nici un animal care-i iesea in cale. Din rechizitoriu reiese cum inculpatii vorbeau codificat la telefon, folosind cuvintele “doroftei” daca era vorba de porc mistret, “agregat” sau “piese importante” daca era urs sau caprior. La mijlocul lunii aprilie 2009, anchetatorii au dispus efectuarea mai multor perchezitii acasa la suspecti, iar seful de post si-a avertizat prietenii, telefonic, ca urmeaza sa descinda politistii si procurorii. Anchetatorii au gasit atunci mai multe arme de vanatoare, munitie, lunete, binocluri, harpoane metalice, dar si blanuri de mistret, carne de caprior si mistret. La socrul politistului s-a gasit un trofeu de cerb pentru care nu exista document de provenienta. Toate armele gasite la perchezitii au fost confiscate, suspectii fiind membri AJVPS Neamt si avand autorizatii pentru pusti.
In actul de inculpare se mai arata ca “inclinatia” pentru vanatoare a politistului era cunoscuta pe toata Valea Muntelui, nu doar la Tasca, ci si la Tarcau si la Bicazu Ardelean. La audieri, nici unul dintre inculpati nu a recunoscut acuzatiile si au refuzat sa dea declaratii.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.