La Targu Neamt este in desfasurare un proiect privind reabilitarea parcului Cetate. In proiectul a carui valoare depaseste 3 milioane de lei, bani din bugetul local, este prevazuta si schimbarea gardului imprejmuitor. Desi intentia a fost aspru criticata in Consiliul Local la inceputul anului, ea a fost pusa deja in practica, vechiul gard fiind inlocuit cu unul nou. Dincolo de inutilitatea unui gard ca de puscarie la un parc public, noua imprejmuire este mai degraba un kitsch (Kitsch este un termen care provine din limba germană și denotă stil prost, de prost gust, deseori în legătură cu diletantism artistic).

Gardul este realizat din niste placi din fier care au decupate in interior un “Cap de bour’, stema Moldovei lui Stefan cel Mare.

Contestat de unii sau apreciat de altii, gardul kitsch a fost deja construit, insa a aparut inca o problema. Nu se potriveste poarta. Aceasta este realizata din lemn si se potriveste cu gardul din metal, exact ca nuca in perete. Pe langa faptul ca cele doua elemente de constructie contrasteaza puternic si amplifica imaginea de kitsch, ele nici nu prea se imbina, ca si cum proiectantul ar fi uitat ca gardul va avea si o poarta, sau ca si cum dupa ce s-a dat drumul la proiect, cineva s-ar fi gandit ca trebuie si o poarta. Si a iesit exact ca in imaginile de mai jos:

Cel putin curios este ca la cealalta intrare in parc, nu exista niciun fel de poarta, lasand impresia ca gardul a fost facut ca sa fie acolo, sau poate ca sa incaseze cineva niste bani. Culmea, la cativa pasi de poarta din imagini, gardul lipseste, ca si cum ar fi fost lasat loc de inca o poarta, deci e clar ca cineva a facut proiectul la un șpriț.

Insa chiar daca primaria a cam dat cu poarta-n gard, una dintre ”atractiile locului” a ramas neatinsa. Cainii vagabonzi sunt tot la locul lor si tind sa devina noua emblema a parcului, in tandem cu ”Capul de bour”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.