Cei doi noi adjuncti ai sefului jandarmilor nemteni au fost prezentati joi presei, intr-o conferinta de presa desfasurata la IJJ Neamt. Totodata a fost prezentat si proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 550/ 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu accent pe eventualele noi competenţe ale jandarmilor, respectiv dotare acestora cu diferite tipuri de arme pentru imobilizarea animalelor care pun in pericol viata sau integritatea oamenilor.

La prima întâlnire cu presa nemţeană, cei doi adjuncţi ai inspectorului şef, locotenent-colonelul Iulian Munteanu (prim-adjunct) şi colonelul Iulian Şveduneac (adjunct) şi-au prezentat principalele obiective stabilite şi asumate pentru perioada următoare iar două dintre acestea sunt paza si protecţia obiectivelor prin dezvoltarea conceptului de supraveghere si intervenţie şi implementarea unui sistem de comunicaţii mobil care să asigure suportul logistic adecvat desfăşurării misiunilor specifice din competenţă.

De asemenea, inspectorul şef al IJJ Neamţ – maiorul Radu Olariu, a adus în discuţie un proiect legislativ de modificare a Legii Jandarmeriei Române, iniţiat de senatorul Viorel Sălan, fost comandant de jandarmi. S-a făcut precizarea că proiectul de act normativ a trecut de votul din Camera Deputaţilor urmând ca în perioada următoare să aibă loc dezbaterile şi votul final din camera Senatului României.

Acest proiect de lege aduce modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea instituţiei Jandarmeriei şi în special cu privire la competenţa materială a jandarmilor.

Noua formă legislativă prevede că ,,în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor”. Acelaşi act normativ prevede că armele şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul Jandarmeriei Române instruit în acest sens iar substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia acestora de către Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe bază de protocol.

La finalul conferinţei de presă, maiorul Radu Olariu le-a mulţumit jurnaliştilor pentru atenţia pe care o acordă activităţilor şi misiunilor jandarmilor şi în special, pentru modul obiectiv de prezentare a informaţiilor destinate opiniei publice.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.