2,5 miliarde de lei vechi au fost aprobati din bugetul judetului Neamt in sedinta de ieri de CJ, pentru publicitate- promovare in presa. Este mai mult decat dublu fata de anul 2017, cand anumite publicatii de casa si de partid ale CJ Neamt au inghitit un miliard de lei vechi (informatiile noastre inca neverificate, arata ca de fapt au fost aproape 2 miliarde).

O mare problema in opinia noastra, este faptul ca bugetul pentru presa a fost marit la initiativa unui jurnalist care ne-a contactat si pe noi sa sustinem acest lucru insa am refuzat sa participam la asa ceva, pentru ca nu stim cat de legal sau nu este ca un jurnalist sa faca asemenea demersuri, insa in mod sigur este absolut imoral sa tragi sfori pentru suplimentarea unei sume de bani publici care urmeaza sa ajunga (mai multi sau mai putini) tot la tine.

Jurnalistul respectiv a intervenit la consilierul judetean ALDE, Iulian Luca, pentru ca acesta sa faca un amendament la proiectul de hotarare privind banii alocati presei, in asa fel incat suma sa fie suplimentata. Incredibil dar adevarat, initial s-a mers pe un buget de 5 miliarde de lei vechi (aproape 10.000 de euro pe luna) pentru presa, ceea ce tine de noaptea mintii, pentru ca nici companiile private prospere nu au asemenea bugete pentru promovare. Pana la sedinta, ”cineva de sus” din CJ (din unele informatii se pare ca Oana Bulai- county manager) a intervenit in favoarea presei prietene si s-a modificat proiectul de hotarare fiind prevazuta suma de 2,5 miliarde de lei vechi in loc de un miliard. Consilierul judetean Iulian Luca a fost pus intr-o situatie penibila, pentru ca nu l-a informat nimeni ca nu mai trebuie sa faca amendament, lucrurile fiind rezolvate ”de sus” si a dat citire amendamentului, spre amuzamentul colegilor din CJ dar si al presei.

Mai jos, aveti un link catre un articol de presa in care apare amendamentul cu 3 zile inainte de sedinta, dar si amendamentul asa cum a fost el pus pe masa consilierilor judeteni. Deci, cine a facut amendamentul? Consilierul judetean sau jurnalistul?

Articol: Amendament pentru Proiectul de buget al CJ Neamț pe anul 2018

Fotocopii ale amendamentului pus pe masa consilierilor:

Nu stim cata promovare i s-o fi promis lui Luca de a sustinut atat de vehement marirea bugetului pentru presa, dar pana la urma proiectul a fost aprobat, deci in anul 2018 nemtenii vor plati din taxe si impozite peste 50.000 de euro catre presa. De fapt, catre o anumita parte a presei. Culmea ipocriziei, imediat dupa sedinta, Iulian Luca este laudat intr-un articol de presa pentru ca a reusit o asa ”performanta” pe banii nemtenilor: Consilierul județean ALDE, Iulian Luca a reușit să dubleze bugetul pentru presă al Consiliului Județean Neamț

Pana la urma nu este nimic rau pentru institutiile publice in a plati anumite articole de informare, se practica oriunde in lume. Intrebarea este unde se duc acesti bani, catre care presa, din moment ce site-urile din top-ul audientei online primesc doar firimituri. De exemplu, in anul 2017, tvmneamt.ro a incasat de la CJ Neamt aproximativ 1.400 de lei. Tvmneamt, de aproape un an este lider de audienta online in judetul Neamt. Desi in niste top-uri noi figuram pe locul III, nu avem deloc trafic falsificat asa cum au cei care vesnic se pun singuri pe primele doua locuri.

Dar chiar si asa, daca am fi pe locul III, cum de la noi a ajuns doar o firimitura din bugetul pe anul trecut? Unde s-a dus restul de bani, un miliard de lei vechi? Putem doar sa banuim ca s-a dus tot acolo unde se vor duce si cei 2,5 miliarde de lei vechi in anul 2018, daca ar fi sa ne luam dupa agitatia asta din jurul banilor pentru presa.

Si ca sa inlaturam orice suspiciune a carcotasilor care vor incerca sa spuna ca acest articol are drept scop atragarea unor sume mai mari de la CJ catre noi, anuntam ca vom publica gratis orice material de presa pentru publicitate- promovare CJ Neamt si vom refuza si cea mai mica suma de bani venita dinspre aceasta institutie. Consideram ca nu este deloc normal sa luam bani dintr-un buget pentru presa marit artificial doar pentru a satisface interesele financiare ale unor jurnalisti de casa aflati in slujba unora sau altora si dezaprobam ferm astfel de practici aflate la limita legii si care incalca orice norma de bun simt. Culmea, in nenumarate randuri, pe site-ul din care provin link-urile de mai sus, jurnalistii de buna credinta din presa locala erau numiti ”milogi” pentru facturi de cateva sute de lei incasate de la diverse institutii. Daca ar fi avut facturi de zeci de mii de lei, nu ar mai fi fost milogi ci ”smecheri”?

Intr-un articol viitor vom reveni cu date exacte despre cine, cum si cati bani ia de la CJ Neamt si de la alte institutii si firme.

P.S. In documentele din articol se arata cati bani cheltuie si Primaria Piatra- Neamt pentru presa. Tvmneamt.ro nu a incasat niciodata nici macar un leu de la aceasta institutie si mai stim cel putin o publicatie online care este in aceeasi situatie cu noi. Deci, la cine se duc banii pietrenilor?

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.