Lui Despescu i s-a tras și de la Neamț. Paul Tablan, greu de demis. Cine și de ce l-ar fi vrut pe Tablan plecat de la Neamț? Un deputat se laudă în gura mare ca ”îl fac pe Tablan”. De ce nu vrea nimeni postul de șef IPJ Suceava. De unde vin oamenii puși pe cele mai bune funcții.

 

Șeful IPJ Neamț, cms. șef Paul Tablan este în funcție de la începutul anului 2012. În acest interval s-a încercat schimbarea lui din funcție de mai multe ori. Nu mai este un secret pentru nimeni că de fiecare dată cand se schimbă puterea se trezesc unii șmecheri din teritoriu sau de la vârf care vor numirea unor apropiați (a se citi piloși) în funcții cheie cum ar fi și cea de șef al polițiștilor din județ. Un astfel de episod s-a petrecut și în septembrie 2013 când Paul Tablan a fost detașat la IPJ Ilfov, însă în 24 de ore a ajuns înapoi la IPJ Neamț pentru că la Ilfov erau niște băieți prea influenți ca să le fie puse afacerile în pericol.

Departe de noi gândul de a-l peria pe Paul Tablan. Dacă veți căuta în arhiva tvmneamt.ro veți observa că în ultimii ani noi am fost chiar ținte pentru conducerea IPJ și ni s-au fabricat și plângeri penale cu tot cu dosarele de rigoare care până la urma s-a dovedit că n-au avut fundament și au fost făcute doar pentru intimidare. Că la baza răzbunărilor o fi fost vreun șef sau altcineva mai mic dar mai pilos, n-am reușit încă să aflăm. Dar am reușit să aflăm că după schimbarea de putere din iunie și apoi decembrie 2016 , cineva a vrut cu orice preț ca Paul Tablan să plece de la conducerea IPJ Neamț. S-au tot foit și s-au dat de ceasul morții o grămadă de personaje pentru atingerea acestui scop, însă se pare că din fericire, structurile de baza ale statului sunt încă în picioare în fața atacurilor politice.

După alegerile parlamentare din decembrie 2016 un deputat PSD a început să țipe în gura mare, „Il fac pe Tablan”. Se vedea un fel de tartor, era și încă este dornic de răzbunare pentru că actualul șef IPJ nu ar fi închis ochii la niște nereguli de pe vremea când acesta activa în sistem. A rămas de pomină scena când la o agapă de anul trecut (2017), într-un vestit restaurant din Piatra- Neamț, personajul cu pricina, aflat într-o stare euforică i s-ar fi adresat lui Ionel Arsene cu voce tare: ”Șefu` da` pe Tablan ăsta cand îl schimbam? Chiar nu se poate face nimic? Eu am tot ce trebuie”. Bine-nțeles că toata lumea de la masă (sunt cel putin 10 martori) a amuțit. Lucrurile de acest gen nu se vorbesc în gura mare, însă personajul era prea aprig în dorința lui de a arăta cine e cel mai tare.

Dar planul pentru schimbarea lui Tablan nu s-a oprit aici, chiar dacă fusese cumva deconspirat. Motivele pentru care cineva vrea schimbarea unui șef de Inspectorat de Poliție sunt lesne de bănuit. La un moment dat, pentru ca jocurile la nivel de Minister de Interne nu ieșeau deloc așa cum ar fi trebuit, lui Tablan i s-a propus sa fie detașat șef la IPJ Suceava. Acolo, postul este vacant de ani buni de zile. Și aici veți vedea adevărata dimensiune a mafiei care a acaparat România. Trebuie să rețineți că județul Suceava este condus de Gheorghe Flutur (președinte de CJ), fost PDL actual PNL, deci cel puțin teoretic, nicio legatura cu PSD. Niciun polițist din țara asta nu vrea să meargă șef al IPJ Suceava, indiferent de salariu sau de alte avantaje. De ce, poate vă veți întreba. Pentru că pe lângă Satu Mare, Botoșani si Marmureș, Suceava este unul dintre județele de graniță în care mafia lemnului și a țigărilor de cotrabandă face legea. Să fii acolo șeful polițiștilor este un coșmar. Nivelul traficului de influență este fenomenal. Dacă nu răspunzi la telefon prefectului și nici șefului CJ atunci când este nevoie de tine ca șef de IPJ, te sună direct capul rețelei mafiote. Nu-i răspunzi nici lui sau îi spui că nu se poate, ești terminat. De aceea nu vrea nimeni să preia funcția de șef al IPJ Suceava care este vacantă de peste 4 ani. Iată ce spune site-ul IPJ Suceava care și acum este sub comanda unui ofițer ”desemnat cu atribuții de Șef al I.P.J. Suceava”.

Așadar, nici Paul Tablan nu a vrut sa accepte varianta de compromis din două motive: era sub demnitatea lui de ofițer de poliție să fie parașutat așa, cum vrea oricare și nu ar fi dorit sub nicio formă să se transforme într-un servitor al mafiei. Și culmea, Tablan era bun pentru IPJ Suceava, dar era rău pentru IPJ Neamț.

În tot acest răstimp, de când la Neamț a preluat puterea Arsene, cunoscut ca apropiat al lui Dragnea, încercările de demitere a lui Tablan au fost nenumărate. Presiunile asupra ministrului de Interne, Carmen Dan au fost enorme. Numai că demiterea șefului IPJ nu stătea doar în pixul ei. Cine credeți că ar fi avut puterea de demitere a șefului IPJ? Bogdan Despescu, fostul șef IGPR. Nu doar șeful IPJ Neamț stătea ca sula în coaste. Mai mulți baroni PSD din mai multe județe ar fi vrut schimbarea șefilor de poliție. Despescu nu voia sub nicio formă demiteri pe bandă rulantă, așa, aiurea-n tramvai. De aceea, cel puțin la Neamț începuse și un plan de compromitere a lui Tablan prin intermediu presei, furnizându-se către anumite redacții informații sensibile obținute de deputatul amintit mai sus care nu rata nici o ocazie să se laude ca îl va termina pe Tablan prin relațiile sale rămase încă în sistemul din care făcuse parte.

Pentru că baronii PSD nu puteau neam să accepte că un șef de IPJ nu poate fi schimbat la ordinul lor, se cerea demiterea lui Despescu pentru ca mai apoi să fie numit un șef ceva mai înțelegător în ceea ce privește dorințele baronilor din teritoriu. Despescu nu putea fi demis decat cu acordul prim ministrului. Odată cu scandalul polițistului pedofil de la începutul anului, s-a ivit ocazia de neratat: Despescu putea fi schimbat, punându-i-se în cârcă tot scandalul.

Și de aici se știe ce a urmat, a căzut chiar guvernul pentru ca prim ministrul Tudose a refuzat demiterea lui Despescu. Un mare susținător al demiterii lui Tudose a fost chiar Ionel Arsene. Tudose nu-i încurcase lui Arsene doar planurile de schimbare a șefului IPJ Neamț. La nici 3 luni de la plasarea Nicoletei Husaru (purtătoare de cuvânt a lui Arsene la CJ Neamț) pe un post de conducere la ANRM (Agenția Națională de Resurse Minerale), Tudose a demis pe directorul Agenției, odată cu el luându-și tălpășița din instituție și Husaru căreia ulterior i s-a găsit un post în CA la ROMATSA ca să nu fie cu supărare.

Afrontul a fost greu de suportat așa că s-a trecut la dărâmarea Guvernului Tudose. Imediat, prim ministrul interimar Fifor l-a repus în funcție pe directorul ANRM și l-a demis pe Bogdan Despescu, șeful IGPR. Numai că Paul Tablan nu a mai putut fi demis pentru că între timp Arsene a ajuns în arest preventiv. Și cum eforturile de demitere a acestuia au rămas fără rezultat, nu a mai putut ajunge șef al IPJ Neamț nici ofițerul de la Târgu Neamț care în trecut a fost ofițer la examinări auto și acum trebuia să ajungă șeful polițiștilor din județ.

De menționat că în tot acest răstimp în care se făceau demersurile pentru schimbarea șefului IPJ Neamț, dar și pentru alte multe ”combinații”, Ionel Arsene și persoanele din imediata sa apropiere erau monitorizate în dosarul în care el a fost arestat dar și în cel puțin alte două, așa că nu ar fi nimic surprinzător să vedem în perioada urmatoare niște transcripturi explozive ale unor convorbiri telefonice sau ale unor interceptări ambientale prin care se punea la cale acapararea IPJ Neamț. Sursele noastre spun că nu va dura mai mult de două-trei săptămâni până vom afla ce și cum, ba mai mult, în ultimele zile din săptămâna 5-12 februarie, mai multe nume importante din Neamț au făcut vizite la DNA Bacău pentru audieri.

De menționat că mai multe persoane din zona Târgu Neamț, apropiate luiArsene și/sau primarului Daniel Harpa au obținut funcții in diverse instituții, și amintim aici pe Vlad Angheluță numit director Apaserv, Dănuț Andrușcă făcut deputat și mai nou ministru al Economiei, sau Nadia Harpa, soția primarului Harpa, numită șefa Casei de Asigurări de Sănătate Neamț. Tot din Targu Neamț trebuia să vină și șeful IPJ Neamț. Sau… poate va veni, cine știe.

P.S. Acest articol nu apără și nu acuză pe nimeni așa cum poate vor înțelege unii și nici nu este anti PSD sau PRO alt partid. Vrem doar să arătăm ceea ce oamenii obișnuiți poate deja bănuiesc și anume, dimensiunile cangrenei care devorează România. Fiți convinși că ceea ce ați citit aici este doar o fărâmă din tot ce se întâmplă la nivel macro. Încurajator este faptul ca în ultima perioadă (peste jumătate de an) apar tot mai mulți oameni din interiorul partidelor și al cercurilor înalte de decizie care vor să vorbească și care își dau seama că tot ce se întâmplă, pe termen lung, este inclusiv în dezavantajul lor.

Ionut CORFU

 

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Cred ca „ziaristul” nostru, sufera de scenarita…Trebuie sa ai mintea tare creata sa poti sa insaili atatea idei ca sa ajungi la concluzia lui! Incepe cu Tablan, continua cu Flutur si Romatsa, ne invaluie cu Harpa si Tirgu Neamt, cu demiterea lui Despescu si presiuni asupra lui Carmen Dan, cu mafia din Suceava, cu deputati si Casa de asigurari, Arsene si DNA….O incalceala de idei, franturi de alte stiri, crosetate si aruncate pe masa de joc, doar, doar vor genera vreo concluzie…In concluzie, articol de doi bani!
    ADMIN: Dar ce interesata e lumea din Bucuresti (str. Gârlei) de viata politica din Neamt!

  2. Pare destul de credibil scenariul pus la cale de aceste personaje aflate vremelnic in zona deciziilor. Militianul asta despre care spuneti, ajuns intamplator deputat, este un parazit al politiei care a facut doar hotii in timpul activitatii. Verificati prin sursele d-voastra si veti afla ca pentru a prinde un loc in Parlament, cumatrul militianului a platit 250.000€ (!!!) aluia de sta la racoare acum. Cumatrul militianului, adica marele afacerist din bani publici Ginel Aquapark. Iar militianul, intr-un moment de luciditate, i-a spus nimanui altuia decat marelui ministru al economiei, deputatul cauciuc, ca ii va cere banii lui Arsene daca isi pierde mandatul. Iar cauciuc a fugit sa-l parasca lui Arsene. Au infiintat o structura de investigatii alcatuita din pensionari si indivizi care au fost printre cei mai slabi prin strucurile in care au activat. Dar sunt atat de prosti incat noi, muritorii de rand, aflam totul despre ei. Va dati seama ce stiu institutiile statului despre toate scursurile astea?

  3. Domnu Corfu…tineti mesajul pt dvs…militianul Costica Moisa a fost recrutat de fosta securitate ca informator tocmai de la combinatul Savinesti…restul munciti dvs

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.