Cazul primarului de la Borlesti, Vali Puica, gasit incompatibil de ANI si apoi de Inalta Curte de Casatie si Justitie, este intors pe toate fetele in ultimul timp si in special pe retelele de socializare se fac pronosticuri, se interpreteaza legea, unii spun ca mai poate candida, altii că ba.

Mai mult, chiar Vali Puica a facut un anunt pe contul lui de facebook, unde spune ”ca sa moara dusmanii” ca el va candida 100% si va castiga din nou.

Sa recapitulam. In 2013, pe cand era consilier local, Vali Puica s-a votat singur pentru functia de viceprimar pe care a si ajuns ulterior, apoi a castigat fotoliul de primar al comunei in anul 2016. Faptul ca s-a votat singur pentru o functie tine si de IQ, dar contravine flagrant legii, din secunda urmatoare, Vali Puica fiind intr-un conflict clar de interese, constatat de ANI si confirmat apoi, in septembrie 2019 de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa decizia instantei, prefectul de la acea vreme, Daniela Soroceanu, si-a ajutat colegul de partid, lasandu-l pe functie si administrandu-i o simpla amenda, desi in alte cazuri identice, primarii au fost demisi imediat prin ordin de prefect.

Decizia prefectei i-a dat aripi lui Vali Puica si l-a facut sa creada ca legea se poate fenta la nesfarsit, asa ca daca tot a scapat cu mandatul intreg, ar putea sa mai si candideze inca o data. Numai ca Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, spune clar: „Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate

Ba mai mult, in anul 2014, dupa un caz asemanator in care a fost implicat Mircea Diaconu, Curtea Constitutionala a Romaniei a clarificat lucrurile si a tradus legea pe intelesul tuturor: „O persoană care a ocupat, spre exemplu, funcţia de consilier local sau judeţean si cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau încălcarea regimului privind conflictul de interese nu mai poate ocupa, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, nicio altă funcţie eligibilă (spre exemplu, senator, deputat, primar, consilier local etc.)“, scrie negru pe alb în motivarea CCR de la vremea respectiva.

Deci, din momentul in care își incheie mandatul de primar, adica din iunie 2020, Vali Puica nu mai poate ocupa functia de primar, nici de viceprimar si nici macar de consilier local. Daca vrea totusi sa candideze (cel putin teoretic, se poate), este problema lui, dar nu va face decat sa piarda timp si bani, indiferent cate tumbe vor face sustinatorii, postacii si zvonaciionline.ro din jurul lui, pentru ca nu-i va valida nimeni mandatul.

In afara de asta, Vali Puica mai are o problema, mult mai grava decat conflictul de interese. Tvmneamt.ro a dezvaluit in urma cu ceva timp ca actualul primar de la Borlesti si-a falsificat declaratia de avere, fapt care intra sub incidenta legii penale. Vezi AICI Primarul Puică de la Borlești, și-a falsificat declarația de avere (documente)

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.