Marius Irimia, nemteanul pasionat de cautari cu detectorul de metale, a facut o noua descoperire arheologica, in comuna Mărgineni, la granița cu comunele Zănești si Podoleni.

De data asta, detectoristul amator a descoperit un topor vechi de peste 6.000 de ani, si fragmente de ceramica ce par a data din perioada culturii Cucuteni (5.500- 2.750 î.Hr.)

Iata ce spune Marius Irimia despre noua lui descoperire: ”Așa cum zice zicala “nu aduce anul ce aduce ceasul”, duminica ce a trecut am avut norocul și onoarea să descopăr un artefact foarte vechi si foarte valoros din punct de vedere arheologic. Este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse “în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizații ale eneoloticului de pe teritorul țării noastre.

Chiar dacă la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitațile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii sefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al intregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale).

Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamt, dacă nu ma înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar.
Din zona unde am descoperit toporul, am adunat șă câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole. După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni. Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul OVALULUI, care reprezintă feminitatea, fertilitatea.

Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea și X, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z ), rombul, cercul, yin și yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca. 8 milenii. Unul dintre simbolurile fundamentale pe care s-a format spiritualitatea culturii Cucuteni este spirala.

Drumul în spirală este calea spre o altă lume. Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau. Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă.

Marius Irimia a descoperit de-a lungul timpului nenumarate tezaure arheologice, cu insemnatate extrem de importanta pentru istoria judetului Neamt. Una dintre cele mai mari descoperiri a fost facuta in vara anului 2015, cand zeci de monede, mai exact denari vechi de peste două mii de ani, au văzut din nou lumina zilei datorită norocusului căutător.

Ionut CORFU (sursa foto- facebook Marius Irimia)

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.