Ministrul Sanatatii din Guvernul Dancila vrea sa ascunda neajunsurile grave din sistemul medical, printr-un ordin stalinist, trimis catre toate unitatile din subordine.

Intr-un document (foto jos) semnat chiar de ministrul Sorina Pintea, sub titulatura de ”instructiuni”, conducerea fiecarei unitati medicale aflate in subordinea, autoritatea si coordonarea Ministerului Sanatatii trebuie sa dea informatii presei doar dupa ce solicita un aviz de la minister. Daca acest ordin s-ar respecta, un jurnalist din judetul Neamt de exemplu, ar putea obtine informatii oficiale de la un spital sau de la DSP ori DSV, in cateva ore bune in cel mai fericit caz, sau in cateva zile, ori poate niciodata, in functie de avizul de la minister care ar putea respinge solicitarea manager-ului unitatii aflate in subordinea ministresei Pintea.

Acest ordin halucinant si pur stalinist, vine sub motivul ca ”trebuie evitata aparitia unor situatii de natura a aduce prejudicii imaginii institutiei”, dupa cum se arata chiar in document. Cu alte cuvinte, modul in care este tratat sau omorat, dupa caz, pacientul intr-un spital, nu trebuie sa ajunga la ochii si urechile opiniei publice, pentru ca imaginea institutiei este mai importanta. Deci Ministerul Sanatatii, in loc sa se ocupe de calitatea actului medical, face imagine pentru spitale si alte unitati aflate in subordine.

Ca sa se inteleaga mai bine, daca acest ordin ar fi fost valabil acum un an de exemplu, n-ar fi aflat nimeni niciodata de gandacii de la Pediatrie din Piatra-Neamt si nici de copiii imbolnaviti la scoala 10 de Mirapam SRL si nici de multe alte cazuri gestionate prost sau care au drept cauza malpraxis-ul. Nu s-ar fi aflat nici de batranul mort la SJ Neamt pentru ca un rezultat la tomograf a intarziat zile intregi (Vezi cazul AICI- SPITALUL ORORILOR- INTERNAT LA ONCOLOGIE ÎN PIATRA- NEAMȚ, DECLARAT DECEDAT LA ROMAN, FĂRĂ CA FAMILIA SĂ FIE INFORMATĂ) si nici de miile de cazuri de oameni nenorociti prin spitale.

Prin urmare, avem de a face cu o tentativa mai mult decat clara de a se pune pumnul in gura presei si de a ascunde sub pres un sistem putred, dar avem de a face in acelasi timp si cu o incalcare grava a legilor si chiar a Constitutiei Romaniei.

Medicul Cristina Atanasoaei, directorul Spitalului Judetean Neamt, a declarat pentru tvmneamt ca acest ordin deghizat in ”instructiuni” nu a ajuns si la unitatea condusa de ea si mai mult, spune ca nu are cum sa fie valabil si pentru SJ Neamt pentru ca acesta nu se afla in nicio relatie de subordonare cu Ministerul Sanatatii si doar cu CJ Neamt. Partial adevarat, pentru ca nu exista unitate medicala in Romania, de stat sau privata care sa nu fie sub ”autoritatea si coordonarea” Ministerului Sanatatii, dupa cum scrie chiar in documentul prezentat de noi, unde se face referire la art.1, la ”sistemul de sanatate” din care cu siguranta fac parte si spitalele.

Ordinul a fost emis pe data de 15 mai si din informatiile noastre, a ajuns in toata tara. In judetul Neamt am fost pusi deja in fata unei situatii asemanatoare, dupa ce prefectureasa Daniela Soroceanu, reprezentanta guvernului in teritoriu a ales sa tina informatiile din institutie departe de ochii presei incomode, deci putem deduce ca aceasta este de fapt politica Guvernului Dragnea-Dancila.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.