Comunicat de presa, PNL Neamt- Mugur Cozmanciuc: Vom construi în județul Neamț un Centru Național de Sănătate! Pentru sănătatea nemțenilor avem la dispoziție 100 milioane de euro

Spitalul Județean din Piatra Neamț nu mai corespunde nevoilor momentului. Degeaba oamenii dau zilnic dovadă de dedicare în munca dificilă pe care o fac, dacă dotările, echipamentele și chiar clădirea în sine sunt neconforme cu un act medical de calitate.

Cazuistica din Neamț depășește cu mult parametrii medii de la nivel național pe oncologie, afecțiuni hepatice, afecțiuni cardio-vasculare (fiecare este cu circa o treime mai mare) și obezitate (cu 60% mai mare). Numărul de paturi disponibile în unitățile spitalicești este cu 22% mai mic decât media regiunii de Nord-Est, iar numărul de contracte pentru servicii ambulatorii este cu 40% mai mici decât media regiunii. Aceste lucruri indică faptul că este nevoie de reconfigurarea completă a serviciilor de sănătate în sistem public din Neamț.

 În planul de guvernare locală al lui Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean, elementul central de la capitolul referitor la sănătate este înființarea unui Centrul Național de Sănătate în Neamț. Acest centru este un proiect integrat format din:

– un Complex Spitalicesc multidisciplinar la Piatra Neamț

– un Institut de Boli Cardiace la Roman

– centre balneoclimaterice de tratament și recuperare la Negulești, Bălțătești, Oglinzi, Târgu Neamț și Ceahlău

– centre de îngrijire a vârstnicilor în multiple localități din județ

“Centrul este practic proiectul care va însemna, pe de o parte, construcția unui spital nou, care să fie funcțional și adaptat cerințelor actuale, de partea cealaltă va însemna clar, folosirea tuturor resurselor pe care le are județul Neamț din punct de vedere al spațiului geografic în care se află. Mă refer aici la un complex integrat, care să folosească resursele naturale aferente zonelor Negulești, Bălțătești, Oglinzi. Nu în ultimul rând, acest Centru Național de Sănătate va însemna o gândire unitară, o gândire care să aibă clar o singură idee în dezvoltarea sănătății în județul Neamț, susținerea sănătății în județul Neamț, prin dezvoltarea unor investiții în spitalul municipal Roman, Bicaz și spitalul județean. În felul acesta încercăm să venim complementar și să integrăm proiectul de sănătate cu o coordonare directă pe care ministerul o are pentru a construi un spital în județul Iași”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

Construirea unui spital privat în județul Neamț, sub egida Mitropoliei

Un alt proiect pe care îl are în vedere Mugur Cozmanciuc  este construirea unui spital privat la Piatra Neamț, sub egida Mitropoliei. Acest proiect a prins deja contur și Mugur Cozmanciuc alături de Mihai Archip și Marius Apopei, candidații PNL pe lista consilierilor județeni, au primit binecuvântarea de la Înalt Preasfinţitul Teofan pentru a-l pune în practică.

”Va fi un spital de paleaţie, cu două secţii: îngrijiri paleative şi recuperare, iniţial cu 110 paturi şi 25 de specialităţi în ambulatoriu, cu medici gata pregătiţi să vină şi să-şi desfăşare activitatea şi la Neamţ. Am primit binecuvântare de la Mitropolitul Teofan să atragem resursele necesare. Am identificat terenul unde va fi amplasat: pe fostul stadion Relonul. Acest spital va avea o componentă socială generoasă, chiar dacă este un spital privat. În momentul de faţă, se află la faza de studiu de fezabilitate. Resursele financiare sunt prin Compania Naţională de Investiţii, fonduri europene și cine va vrea va putea face donații”, a declarat candidatul PNL la președinția CJ Neamț.

Spitalul Regional de la Iași va fi cel mai modern și mai bine dotat spital din regiunea Moldovei, dar el nu va prelua funcțiile altor unități sanitare din zonă. Spitalul de la Iași va oferi tratamente care necesită un grad de complexitate ridicat, pentru care în prezent pacienții sunt trimiși în zone îndepărtate, precum la București sau chiar peste hotare. Gama largă de patologii care vor fi acoperite de mega-spitalul din Iași nu reprezintă o oprire a altor investiții în spitale din județele Moldovei, o spune chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “noi trebuie să înțelegem că dezvoltarea unui spital la nivel de regiune nu ne-am oprit cu dezvoltarea în fiecare județ în parte. Rămâne, conceptual, o prognoză medicală pe care trebuie să o desfășurăm și în județul Neamț. Ne referim la un nou spital de urgență nou, la acest centru de sănătate, la reabilitarea a tot ce înseamnă spitalul din Bicaz, la o reașezare a spitalului din Roman și să nu uităm reevaluarea și capacitatea de adaptare la necesarul de activitate medicală și a celui din Târgu Neamț”.

Față de nivelul scăzut la care se află acum sănătatea din județ, proiectul chiar este unul ambițios. În prezent, sistemul medical din Neamț este unul deficitar, de o calitate scăzută, cu echipamente învechite, iar pentru un caz care necesită tratament mai aparte, pacientul trebuie să se ducă în alte orașe, în care poate găsi ceea ce are nevoie. Acest lucru l-a subliniat și Andrei Carabelea, candidatul PNL pentru primăria Piatra Neamț: “Județul Neamț oferă servicii medicale precare, trebuie să schimbăm acest lucru. Cauza nu este dată de cadrele medicale, nu este vina doctorilor, asistenților de la Spitalul Județean Neamț pentru felul în care sunt tratați pacienții din Piatra Neamț și Neamț. Este vina unui sistem de management deficitar condus cu bocancul de un baron local, care a condus iresponsabil și nu are niciodată în vedere sănătatea oamenilor, ci doar buzunarele cumetrilor. Spitalul Județean Neamț este unul bolnav, avem nevoie de însănătoșirea acestui sistem”. Iar de la acest nivel de subzistență medicală, putem ajunge la a fi o forță medicală, adică să avem în județ turism medical.

Turismul medical este compus nu doar din oferirea de servicii medicale turiștilor aflați în vizită într-o regiune, ci se referă la călători atrași tocmai de serviciile medicale oferite de un anumit oraș. Românii se duc de regulă în turism medical la Viena sau la Istanbul, unde pot primi îngrijiri de calitate, cu echipamente de ultimă generație. România este o țară din care oamenii pleacă în alte țări pentru servicii medicale de calitate, chiar dacă la prețuri mai mari. Iată că există planuri care să ne poată transforma într-o țară în care pacienți străini să vină la tratament. Este posibil, dacă există facilitățile pe care turismul internațional de profil le necesită: spitale bine dotate care să ofere servicii de calitate. Sigur că turismul medical este doar o ramură a turismului, așa că turistul medical se poate transforma în zilele pe care le are la dispoziție într-un turist-vizitator, lucru care va crește industria de profil. Doar că, pentru un turism funcțional (indiferent de care ar fi) este nevoie de o infrastructură de transport. Soluția stă în dezvoltarea județului, iar asta se află tot în planul de guvernare locală a lui Mugur Cozmanciuc, la capitolul referitor la transporturi: avem nevoie de autostrăzi, de drumuri expres, de drumuri județene de calitate. Iar pentru lărgirea ariei de deservire a noului spital județean, este nevoie de heliporturi pentru urgențe. De asemenea, obiectivele turistice pe care județul le oferă, trebuie să fie reabilitate, frumos prezentate și ușor de găsit.

Impactul acestui Centru Național de Sănătate va fi unul major pentru domeniul medical din Neamț. În primul rând se vor acoperi necesitățile medicale existente în județ, pentru care nemțenii pleacă la tratament în alte orașe (sau, cei cu dare de mână: în alte țări). Apoi, apariția personalului medical performant și a tehnologiei de ultimă generație. Pacienții vor avea astfel acces la servicii medicale gratuite de înaltă calitate, va crește calitatea și speranța de viață.

Dar, toate aceste lucruri costă, iar Neamț nu este tocmai cel mai bogat județ din țară. Nu doar că suntem unul dintre județele subdezvoltate, dar stăm și prost la absorbția fondurilor europene, singurii bani gratis pe care cineva ni-i dă ca să ne dezvoltăm, iar actuala conducere a CJ nu este capabilă să îi acceseze. Banii, așadar, există, dar trebuie accesați cu cap. “Vă asigur că sunt finanțări de la nivel european, după cum și finanțări de la nivel guvernamental. Proiectul Centrul Național de Sănătate Neamț va putea să atragă în județ finanțări de 100 milioane de euro pentru modernizarea spitalelor existente și pentru a dezvolta pentru cele care, în momentul de față sunt nefuncționale complexe balneoclimaterice sau centre de îngrijire a persoanelor vârstnice. Acest lucru se poate face și în parteneriat cu mediul privat. În acest mod încercăm și suntem alături de cetățean și pe domeniul sănătății. CJ și primăria vor avea în vedere ca în perioada 2020-2024, județul Neamț să fie un pol de dezvoltare a turismului medical în județul Neamț”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

Referitor la finanțarea acestui proiect, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a precizat: “Susținerea Ministerului Sănătății, atât ca implicare, ca partener, cât și ca implicare în consilierea în atragerea de fonduri europene pe care le avem la dispoziție. Avem un program operațional de sănătate care are în acest moment 4 miliarde la dispoziție, haideți să ne asumăm și să implementăm niște proiecte care să poată dezvolta viața medicală din județul Neamț”.

Planuri sunt, bani există dar trebuie accesați, mai este nevoie doar de un factor politic aflat în poziția care trebuie. Asta face ca realizarea acestui proiect să nu stea în niciuna dinte aceste considerente – oricât de relevante ar fi – ci în votul nostru. Contează pe cine punem în scaunul de președinte al Consiliului Județean și ce partid va avea majoritatea în CJ. Astfel, stă în puterea noastră să punem lucrurile în mișcare, alegând încă patru ani de stagnare per total, iar pe sănătate aceleași servicii mai proaste ca în lumea a treia, sau alegem patru ani de dezvoltare, iar pe sănătate să avem parte de servicii de calitate.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.