Vaccinurile anti Covid s-au terminat in judetul Neamt, exact inainte de debutul etapei a II-a, in care este inclusa o mare parte din populatie. Potrivit unui comunicat transmis in urma cu mai putin de 48 de ore de DSP Neamt,  stocul de vaccinuri din Neamt aproape s-a epuizat. Din 2.095 de doze, au fost folosite 2.084. Astfel, numarul de doze ramase, este clar insuficient pentru demararea celei de a II-a etape la capacitate maxima. Astazi ar fi trebuit sa se deschida 28 de centre de vaccinare, insa vor functiona doar 3, pana la remedierea situatiei, adica pana ce in judet va ajunge o noua transa de vaccinuri.

Problema pare a fi la nivelul intregii tari. In mai multe judete, etapa a II-a a inceput cu un  singur centru de vaccinare, cauza fiind aceeasi: lipsa vaccinurilor.

Comunicat DSP Neamt: Din data de 15 ianuarie a început vaccinarea beneficiarilor din centrele rezidențiale din județ, de către echipele mobile de vaccinare.

În județul Neamț au fost primite 2095 de doze de vaccin împotriva covid-19 Pfizer BioNTech, în 3 tranșe.

În perioada 4-16 ianuarie, în județul Neamț, au fost vaccinate 2.084 de persoane. A fost raportate 3 reactii adverse generale.

În ultima săptămână au fost vaccinate 960 de persoane, din care 329 din cadrul centrelor rezidentiale. 144 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

A continuat pregătirea pentru Etapa a II-a a Campaniei de vaccinare: evaluarea centrelor de vaccinare, amenajarea centrelor de vaccinare, identificarea personalului din echipele de vaccinare.

În județul Neamț au fost organizate 28 de centre de vaccinare, prin efortul comun al primăriilor, Instituției Prefectului, CJCCI și Direcției de Sănătate Publică Neamț. Locațiile au fost verificate și dintre acestea au fost selectate cele care asigură cele mai bune condiții, respectă normele specifice și sunt accesibile.

Din cauza stocului limitat de vaccinuri, în data de 18 ianuarie 2021 începe activitatea de vaccinare a persoanelor care se încadrează în Etapa a II-a a Campaniei de vaccinare 3 centre de vaccinare:

1. CV organizat la Piata Centrala „Sf. Gheorghe” din Piatra Neamt, str. Baltagului, nr. 8,
2. CV organizat la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, corpul A, clădire „Cămin Internat” din Roman, str. Ştefan cel Mare, nr. 268,
3. CV organizat la Sala de sport din cadrul Clubului Sportiv din Târgu-Neamț, str. 1 Decembrie 1918, nr. 48.

Începând din 15 ianuarie platforma de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ a devenit funcțională pentru Etapa a II-a a Campaniei de vaccinare. Pînă în prezent, s-au programat la vaccinare în data de 18 ianuarie 481 de persoane, din care 360 în cele 3 centre.

Precizări importante privind programarea la vaccinare a persoanelor eligibile în etapa a II-a:

Persoanele peste 65 de ani se programează prin:
• medicul de familie pe lista căruia este înscris sau prin alt medic de familie,
• pagina web de programări https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/,
• call center, la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33,
• direcția de asistență socială din localitate.

Persoanele sub 65 de ani cu boli cronice se programează prin:
• medicul de familie pe lista căruia este înscris,
• call center, la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33,
• direcția de asistență socială din localitate.

Persoanele care lucrează în domenii cheie, esențiale se programează prin:
• angajator, care poate valida și programa persoana pe platforma https://programare.vaccinarecovid.gov.ro/,
• pagina web https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, numai după ce a fost validata de angajator.

Bolile cronice care se încadrează în Etapa a II-a a Campaniei de vaccinare:
• diabet zaharat,
• obezitate și alte boli metabolice, inclusiv congenitale,
• afecțiuni cardiovasculare,
• afecțiuni renale,
• afecțiuni oncologice,
• afecțiuni pulmonare,
• afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down,
• afecțiuni hepatice moderate sau severe,
• afecțiuni autoimune și boli rare.

În situația în care o persoană nu se prezintă la vaccinare la data planificată, programarea se anulează fără a mai fi nevoie de operațiuni suplimentare, fiind posibilă o nouă programare începând cu următoarea zi. De asemenea, sistemul permite ca persoanele înregistrate să anuleze programările efectuate deja, iar ulterior să realizeze programări pentru altă zi sau alt centru de vaccinare, după caz.

Pentru a fi evitate pierderile de vaccin, recomandăm persoanelor care nu se pot prezenta la vaccinare, dar s-au programat prin intermediul platformei informatice, să anuleze programarea cu cel puțin 24 de ore înainte.

Detalii suplimentare puteți obține accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/ sau telefonic la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.