Inspectorii ITM Neamt au controlat in luna martie opt angajatori din domeniul silvic, deficientele gasite fiind in numar de 14, toate tinand de domeniul securitatii si sanatatii in munca, ceea ce este mai mult decat surprinzator, pentru ca din informatiile noastre, in acest domeniu se petrec lucruri grave, munca la negru si plata muncitorilor dupa ureche, fiind la ordinea zilei. Iar asta nu de ieri de azi, ci de ani buni de zile.

Dupa cum se poate vedea mai jos, cei controlati au fost ”alintati” cu vreo 12 avertismente si cu doua amenzi, pentru ca nu aveau truse medicale sau nu semnalizasera locurile in care se faceau exploatari. Cu alte cuvinte, in rest, totul e in regula.

Surse din acest domeniu arata ca de cele mai mai multe ori, patronii afla cand urmeaza sa vina inspectorii ITM (oare de unde?) si ii trimit acasa pe cei angajati fara forme legale sau pe cei care ”au gura cam mare” si ar putea vorbi despre cum sunt platiti pentru 4 sau 8 ore, in realitate muncind si 14 ore pe zi, fara sa se respecte niciun fel de norma de protectia muncii.

Ca sa nu mai vorbim despre conditiile de cazare pentru muncitorii care lucreaza cu saptamanile in cine stie ce varfuri de munti.

Daca mergem acum intr-o plimbare pe Valea Muntelui de exemplu, gasim cel putin trei gatere si doua rampe de exploatare, unde oamenii abia asteapta sa povesteasca in ce conditii muncesc.

Asa ca pana afla si inspectorii ITM ceea ce stie tot judetul, publicam comunicatul trimis de institutia care ar trebui sa apere drepturile angajatilor:

”In perioada 01.03.2017-31.03.2017 au fost efectuate actiuni de control la angajatorii care efectueaza activitati specifice lucrarilor silvice si exploatarii forestiere.  Au fost verificate un numar de 8 societati. S-au constatat un numar de 14 deficiente pentru care s-au dispus 14 masuri de remediere. La cei 8 angajatori controlati, li s-au aplicat 12 avertismente contraventionale si 2 amenzi in valoare totala de 8.000 lei.

Deficiente in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

  • Neacordarea de catre angajator a echipamentului individual de protectia muncii( ex.- fasonatorul mecanic nu purta pantaloni antilant), nepurtarea de catre salariat a echipamentului individual de protectie;
  • Neasigurarea primului ajutor la locul de munca, lipsa trusei sanitare;
  • Lipsa semnalizarii securitatii si sanatatii in munca la platformele primare, semnalizare incompleta;”

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Niște șpăgari și ăștia. Cum sa facă lemne de foc sau bani. Sunt oameni care iau amenzi de ce puțin 10.000 de lei ca se duc sa lucreze câteva zile la negru sa facă un ban ca nu au ce mânca și pe aia Ii amendează ca nu au relații. Trăim in romani

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.