Avertizarile tvmneamt se cofirma. Din pacate, pe Valea Muntelui au aparut noi alunecari de teren. La Poiana Teiului o familie s-a refugiat la rude seara trecuta (29 iulie) dupa ce un deal a luat-o la vale (foto jos). Potrivit vestea.net, ar fi vorba chiar de doua familii si de un drum national in care au aparut fisuri (vezi AICI)

In urma cu o luna, imediat dupa inundatiile de la Farcasa, tvmneamt dezvaluia ca in mai multe locuri din comuna au loc alunecari de teren. Partea cel putin ciudata a lucrurilor, era ca autoritatile si institutiile judetene (Prefectura, CJ, ISU, Romsilva, Apele Române) taceau mâlc si nu numai ca au tinut ascuns ce se intampla, dar nu au luat nici masuri, desi un mal de pamant se oprise intr-o casa.

Dupa ce am documentat situatia, concluzia a fost ca problema este un generalizata pe toata Valea Muntelui (Hangu, Poiana Teiului, etc.). Nu trebuia sa fii vreun expert ca sa-ti dai seama ca este o problema. In foarte multe locuri, exista semne in acest sens de peste 20 de ani.

Abia la solicitarea Primariei Farcasa si a unui ONG, o echipa de specialisti de la Institutul Geologic al Romaniei a ajuns in zona la mijlocul lunii iulie si timp de 3 zile a studiat fenomenul. Solicitarea catre Institut trebuia facuta de Prefectura sau de CJ Neamt de mai multi ani, sau daca nu, imediat dupa ce s-a observat ca pamantul o ia la vale. Desi prefectul Daniela Soroceanu a vazut si a si fost informata prin rapoarte ISU ca exista acest pericol, a dat dovada de o nepasare criminala si nu a luat nicio masura, desi trebuia sa solicite evacuari si studii in secunda imediat urmatoare. Nu i-a păsat nici macar cand noi am publicat mai multe articole si materiale video prin care trăgeam semnale de alarma.

Iata insa ca cele mai negre temeri se confirma si specialistii au gasit cel putin 5 locuri in Farcasa unde se produc alunecari de teren, iar aseara s-a confirmat ca nu numai acolo exista un pericol iminent. Prefectura insa, da dovada in continuare de nepasare. In schimb, prefectureasa Soroceanu a avut timp sambata, 28 iulie, sa faca poze cu ministrul Andrusca intr-un voiaj chiar in locurile in care dealurile se surpa.

Una dintre concluziile specialistilor de la Institutul Geologic al României, este ca pentru Farcasa (si presupunem noi ca pentru tot judetul) nu exista o harta de hazard (de risc) actualizata, iar cea care a fost facuta in 2012 nu are nicio valoare pentru ca a fost facuta la o scara prea mica. Cu alte cuvinte, CJ Neamt a platit niste bani pentru o harta inutila, facuta de o firma privata.

Iata raportul oficial al  Institutului Geologic al Romaniei. Recomandam sa fie citit si de prefectureasa judetului Neamt, pentru ca sigur nu-l are. Atentie, nu contine poze cu cu ministri, nici cu prefectul, nici cu Ionel Arsene, dar speram sa fie interesant pentru reprezentantul Guvernului in teritoriu:

Institutul Geologic-Farcasa Neamt

Ionut CORFU

 

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.