Dupa cum aminteam zilele trecute, (Vezi articolul aici!) termenul de finalizare a lucrarilor la Piata Centrala din Piatra- Neamt, a fost depasit pentru a treia oara.

Termenul prevazut la eliberarea autorizatiei, era de doi ani si ar fi trebuit ca in decembrie 2016, piata sa fie la cheie (vezi foto)

Nu a fost sa fie asa si pe 21 decembrie, primarul Chitic, anunta un nou termen, respectiv 15 ianuarie 2017. Nu a fost respectat nici acesta si se vorbeste despre un nou termen, adica 15 februarie 2017. Dar, dupa cum arata astazi stadiul lucrarilor, cel mai probabil, nici acesta nu va fi termenul real.

Pe surse, motivele ar fi ca Moldocor, firma care s-a angajat prin contract cu CNI (Compania Nationala de Investitii) sa duca la bun sfarsit reconstruirea pietei, nu se poate incadra in suma cu care a castigat licitatia, iar patronul firmei ar fi facut nenumarate demersuri la CNI, pentru ca la la contractul existent sa fie facut un act aditional, prin care suma  sa fie suplimentata. Aceasta practica este des folosita de foarte multe firme din Romania, iar Moldocor nu este deloc straina de ea. In multe cazuri, Moldocor a castigat lucrari prezentandu-se la licitatii cu pretul cel mai mic, apoi, sumele au fost suplimentate prin acte aditionale.

Sursele noastre arata ca in cazul de fata, ar mai trebui cel putin un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), pentru ca lucrarea sa fie terminata, iar manevra cu actul aditional nu le-a reusit celor de la Moldocor, iar acum lucrarile intarzie.

Contactat de noi, Mihai Batranu, administratorul Moldocor a respins lipsa banilor, ca fiind cauza amanarilor si a spus ca de fapt, lucrarile intarzie din cauza proiectantului, care nu a depus niste documente pentru tubulatura instalatiei de incalzire, aceasta nu poate functiona, iar in momentul in care documentele vor fi aduse, se va putea face receptia lucrarilor, dand de inteles ca nu a mai ramas de facut decat pardoseala, la care se folosesc niste substante ce nu pot fi aplicate la temperaturi scazute.

Chiar asa sa fi stat lucrurile, nu intelegem de ce trebuie tinut la secret acest aspect, iar faptul ca pana acum nu s-a dat nicio explicatie oficiala din partea Moldocor, pare sa intareasca ipoteza cu lipsa banilor.

Din ce am vazut noi astazi, la contructie mai sunt multe de facut, nu doar pardoseala (vezi foto jos).

Intrebat de data la care crede ca lucrarea va fi gata, Mihai Batranu nu a putut da un termen si a tot sucit-o, ca poate fi vineri, poate fi saptamana viitoare, sau poate luna viitoare, in functie de cum se misca proiectantul, dar nu a putut sa avanseze o data aproximativa.

Asa ca termenul estimat de noi, ar putea fi la Sfantu` Asteapta, iar peste comercianti ar mai putea trece o iarna, in aceleasi conditii: frig si aspect de ev mediu, cu marfa insirata pe sus, pe jos si pe garduri, iar despre igiena nici nu poate fi vorba.

P.S. Intre timp, s-a mai gasit un loc pentru comert, improvizat sub scarile de la fosta piata, singurele care au mai ramas in picioare, dupa incendiul devastator, din 2014. (foto)

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Aveți maaare dreptate, sa vedeți zona de pâine unde au făcut economie la tubulaturi , țevi si au montat lavoarele la 40cm înălțime , spațiile nu pot fi închise din cauza stâlpilor care stau fix pe raza se închidere ,ochiurile de canal prezente in câteva standuri,Gurile de aerisire care trec peste zona de expoziție a mărfii , nu exista cai separate de acces pt. aprovizionare, nu exista lumina naturală decât pe o parte……, si multe alte neajunsuri. Pt. ce o astfel de piața? Doar ca sa spunem ca o avem?Cel puțin la parte de pâine nu întrunește condițiile necesare desfășurării unei astfel activități . Maaaaaare păcăleala Piața Centrală

  2. Este specifica Moldocorului acesta practica, au castigat licitatia la un pret imposibil, vorbesc in calitate de devizier al unei firme care a participat la licitatie, sa nu mai spunem ca licitatia a fost subevaluata de proiectant, Moldocor a castigat cu suma reprezentand 72% din evaluare, aproximativ valoarea materialelor. Cam ce calitate ati spera? Au schimbat solutia protectiei la foc a structurii metalice, din spuma, in placari cu ridurit (o solutie mai ieftina) – desigur ceilalti fraieri care am participat la licitatie nu am stiut ca se va schimba solutia. Relatia d-lui B. cu CNI este recunoscuta, avand zeci de contracte cu ei, NICIUNUL finalizat in termen, dar desigur la toate cu acte aditionale care cresteau valoarea initiala. Eu sper ca nu se mai poate face niciun act aditional si sa o termine lucrarea cu valoarea castigata, asa ar fi corect fata de ceilalti participanti la licitatie. Stati sa vedeti dotarile, standurile de inox panouri afisaj, ceas, sa vedeti acolo veselie. Moldocor spera sa construiasca cu vesnicii subantreprenori care executau cu preturi de nimic si unii nu-si mai vedeau nici banii, dar in 2016, ghinion…s-a construit mall-ul si nu a mai fost niciunul interesat de munca pe gratis.

  3. D-na Elena Crețu are mare dreptate! În condițiile în care spatiile pentru vânzarea pâinii și a altor produse alimentare sunt subdimensionate și insalubre, pentru ce mai cere motanul sute de euro lunar chirie? Și comisionul care e destul de consistent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.