Inchiderea scolilor ca masura contra raspandirii coronavirusului in Romania, este o decizie asteptata si salutata de specialistii in epidemiologie si de opinia publica in general. Dar asta nu inseamna ca totul s-a terminat si ca ce a fost mai greu a trecut. In spatele acestei masuri pandeste un pericol enorm, care de data asta nu mai intra in raspunderea autoritatilor, de aceea, se face apel la parinti sa fie cat se poate de lucizi si sa judece totul la rece.

Evident ca elevii vor simti gust de vacanta si vor incerca sa profite la maximum de timpul liber venit pe neasteptate, fara sa fie constienti de pericolele enorme la care se expun. De aici trebuie sa-si intre in roluri parintii. Sigur ca tinerii nu pot fi tinuti cu forta in casa, iar cei din orase vor fi tentati sa-si petreaca o mare parte din timp in mall-uri, centre comerciale, cafenele sau pub-uri. Intr-un mall cum ar fi cel din Piatra Neamt, la orele de varf s-ar putea afla cel putin 1.000 de persoane sau chiar 2- 3.000 in fiecare minut. Cei mai multi dintre vizitatorii/clientii mall-urilor sunt adulti despre care nu stim când și de unde au venit, având in vedere ca in ultimele 7-10 zile, s-au intors din Italia sute poate chiar mii de romani (nemțeni) care nu au declarat de unde si cand au venit, iar banii lichizi nu pot fi dezinfectati bancnota cu bancnota, moneda cu moneda, la fiecare plata si la fiecare retur sub forma de rest. Daca elevii intra in contact cu astfel de persoane sau cu banii lichizi cu care acestea au facut plati, apoi se intorc la scoala pe 23 martie, vor fi cel mai potrivit vehicul pentru raspandirea virusului atat in comunitatile de elevi cat si in familiile lor, pentru ca foarte multi dintre ei vor fi asimptomatici la reintoarcerea la cursuri. Elevii vor sta acasa 12 zile, iar primele simptome pot aparea dupa 14 zile sau chiar mai mult. Daca vacanta asta neasteptata nu se va prelungi, inseamna ca vom asista la o explozie a infectarilor, ceea ce va conduce la un dezastru în Romania sau în anumite judete. Dar asta doar in cazul in care zecile de mii de elevi se vor manisfesta ca intr-o vacanta obisnuita.

Daca prin masura suspendarii cursurilor in scoli autoritatile s-au spalat cumva pe maini si nu le va mai putea fi pusa in cârcă o eventuala expansiune a virusului, parintii trebuie acum sa dea dovada de maxima responsabilitate civica si sa-si indrume copiii in asa fel incat sa evite marile aglomerari, pentru a nu transforma o vacanta fortuita intr-un adevarat cosmar, pentru ca pericolul real nu este imbolnavirea in sine. Efectele virusului pot fi tratate cu succes. Marea problema apare atunci cand numarul de persoane infectate ajunge la ordinul miilor, zecilor de mii. Sistemul sanitar din orice tara, de pe orice continent ar fi ea, ultradezvoltata, dezvolatata sau mai putin dezvoltata, nu va mai putea face fata numarului mare de pacienti. Exact cum se intampla acum in Italia, sistemul medical va fi depasit atat din punct de vedere al resurselor umane cat si din punct de vedere al resurselor materiale, ceea ce va duce la decese in masa si la o adevarata catastrofa demografica, economica si sociala.

De aceea trebuie sa fim constienti mai mult decat niciodata ca evitarea unei situatii cu un enorm potential distructiv pentru România, sta in puterea de discernamant si în constiinta fiecaruia dintre noi, fiind poate cea mai mare provocare la solidaritate si la raspundere civica pentru fiecare individ in parte, dupa anii petrecuti in comunism. De multi ani de zile suntem dezbinati pe criterii religioase, politice, profesionale sau sociale, dar iata ca am ajuns la momentul in care nu mai este loc de razbunari, orgolii, ambitii, ori sa cedam unor ifose specifice adolecenței, ci trebuie sa dăm dovadă ca suntem responsabili ca nație. Să intelegem ca este vorba despre vietile noastre, pentru ca de data asta daca moare capra vecinului, este clar ca e intr-un real pericol și capra noastra, daca nu o fi murit deja.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.