Intr-un sat aflat la jumatatea distantei dintre Roman si Piatra Neamt, intr-o casa calda si primitoare, gasesti un pian din anii 1700 si un profesor cu o inima la fel de mare ca si talentul sau, care si-a propus sa investeasca in copiii ce iubesc muzica si care sunt capabil sa dea la schimb copilaria pe sacrificiu. In satul Budesti din comuna Faurei, profesorul Iulian Arcadie Trofin s-a reintors acum 11 ani din Italia si a hotarat impreuna cu sotia sa sa le acorde o sansa copiilor cu care soarta nu a fost darnica. Asa a inceput sa ii ajute pe o buna parte din copii din sat care proveneau din familii nevoiase si care isi doreau sa invete. A infiintat o fundatie care ii poarta numele si s-a pus pe treaba. Talentul si cunostintele sale muzicale plus experienta dobandita prin sutele de concerte sustinute de-a lungul timpului in toata lumea i-au fost de ajuns ca sa poata impartasi si elevilor pasionati de muzica tainele notelor si dragostea pentru sunetele pianului sau.
La doi ani dupa terminarea Conservatorului la Iasi, Iulian Trofin obtine premiul intai la un concurs national de interpretare la pian si profitand de faptul ca guvernul comunist „dorea exportarea inteligentei umane” pleaca in Italia pentru a concerta si a sustine cursuri de specialitate. La varsta de 30 de ani isi propune ca peste 10 ani sa poata deveni independent financiar, sau, cum ii place sa spuna „un somer de lux”, si chiar sa isi ajute romanii lui talentati sa „sparga” granitele tarii si sa uimeasca strainii prin cultura lor muzicala. Si gandul sau avea sa devina realitate exact asa cum isi propusese.
Se intoarce in satul natal al sotiei si incepe prin a-i ajuta pe copii din comuna. Infiinteaza o fundatie apoi sistemul after school, chiar in propria casa, cu o masa calda pregatita de sotia acestuia si cu lectii de desen, calculator, activitati muzicale si pregatirea lectiilor pentru scoala.
Munca, daruirea si dragostea pentru elevii sai „i-a impins” pe scenele lumii din Viena, Salzburg, Glasgow, Bruxelles pe toti aceia care au ascultat cu sfintenie indicatiile mentorului lor. Nu a marturisit-o, insa s-ar bucura enorm ca toti elevii sai sa-i calce pe urme si sa cante pe scenele din toate tarile Europei, dar si din Statele Unite si chiar din Africa. Se considera un om fericit si crede ca a avut o viata frumoasa, chiar daca a plecat de langa familia sa inca de la 13 ani si a muncit ca sa ajunga la succes. Si-a promis de asemenea sa invete la nesfarsit atata timp cat exista talente care trebuie descoperite si scoase la lumina pentru incantarea sufletului.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.