George Lazar, prefectul judetului Neamt, raspunde acuzatiilor lansate vineri de Ionel Arsene, care îi reprosa ca in sedinta de CJSU din aceeasi zi a fost respinsa o solicitare a presedintelui CJ Neamt, prin care ar fi urmat sa fie achizitionat un kit de testare coronavirus (plus alte dotari) pentru Spitalul Judetean, cu aproximativ 500.000 de euro din banii CJ Neamt, în regim de urgenta.

Intr-un comunicat de presa al Prefecturii Neamt, Lazăr explica faptul ca specialistii din CJSU au votat impotriva proiectului (impotriva a votat chiar si omul lui Ionel Arsene in CJSU, Doru Conachi), pentru ca suma necesara nu a avut in spate niciun document justificativ. Lazar precizeaza ca situtatiile de urgenta nu inseamna și eludarea bugetului judetului. El îl acuza pe Arsene de ”joc politic cinic” si ca acesta vede banii nemtenilor ca pe buzunarul propriu, intrebandu-se totodata daca nu cumva la mijloc este vorba despre un ”un nou tun financiar”, pentru ca in urma verificarilor a rezultat ca preturile din adresa lui Arsene erau mult peste cele din piata.

In contextul dat, George Lazar da asigurari ca Ministerul Sanatati va aloca fonduri in regim de urgenta si pentru dotarea Spitalului Judetean Neamt, insa cu respectarea legilor.

Comunicat de presa, Prefectura Neamt: ”Adresa înaintată Instituției Prefectului – Județul Neamț de către Consiliul Județean Neamț, în data de 13 martie, în jurul orelor 15:00, prin care se solicita aprobarea achiziționării unor echipamente medicale în regim de urgență, a fost supusă dezbaterii și votului Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț în ședința extraordinară convocată în aceeași zi, la orele 16:00. Față de cererea menționată și de ședința CJSU în care a fost discutată, facem următoarele precizări:

– Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, NU a participat la ședința CJSU Neamț, deși este vicepreședinte de drept al acestui for.

– Suma de 2.240.000 lei, menționată în cerere, NU a fost susținută de niciun document justificativ, precum devize, facturi proforme, oferte etc.

– Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Alexandru Juncu, a declarat în fața membrilor CJSU că echipamentele menționate în cerere se află deja cuprinse într-o adresă pe care conducerea spitalului o transmisese deja către Ministerul Sănătății.

– Cererea înaintată de CJ Neamț și semnată de domnul Arsene a fost supusă la vot. Nu a fost înregistrat niciun vot „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 27 de abțineri.

– Reprezentantul domnului Ionel Arsene, domnul Doru Conache Gavriliu, a votat împotriva cererii puse în discuție.

Instituția Prefectului – Județul Neamț menționează faptul că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, iar achizițiile menționate se puteau face oricând, cu respectarea legilor în vigoare. De asemenea, chiar și procedurile de achiziție realizate în regim de urgență trebuie realizate respectând legile. Procedura de urgență în achizițiile publice nu înseamnă nici eludarea legii, nici cheltuirea nejustificată a bugetului județului Neamț.

Îi asigur pe nemțeni că Prefectura județului Neamț și Comitetul pentru Situații de Urgență iau deciziile necesare în această perioadă de criză. Totodată, specialiștii Ministerului Sănătății coordonează la nivel național întregul efort de răspuns la situația actuală din punct de vedere medical. Sunt în contact cu ei și am primit asigurări că resursele financiare vor fi alocate pentru dotarea Spitalului Județean Neamț cu cele necesare pentru situația dată”, a menționat prefectul județului Neamț.

Cât privește poziția președintelui CJ Neamț, George Lazăr a adăugat: “Refuz să intru în acest joc politic cinic al lui Ionel Arsene. Spre deosebire de dumnealui, care se ghidează în viață după principiul baron pe moșie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență funcționează pe baza deciziilor luate de 35 de oameni, toți având expertiza necesară pentru astfel de situații. Dacă este cu adevărat interesat de soarta nemțenilor în această dificilă perioadă, îl invit pe domnul Arsene să ia parte la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, așa cum prevede legea. Astfel va avea șansa să-și susțină propunerile, nu să se trezească că trimisul insituției pe care o conduce votează împotriva propunerilor dumnealui.

Cât privește propunerea tehnică, observ cu tristețe că și în vreme de criză Ionel Arsene privește bugetul județului Neamț, banii nemțenilor, drept un buzunar propriu. În vremuri de criză aceste achiziții trebuie să se facă rapid, dar transparent. Din datele furnizate de operatorii economici, care dețin echipamente medicale menționate în propunere, s-au identificat prețuri mult mai mici decât cele solicitate în adresă. Intervine astfel un legitim semn de întrebare: oare domnul Arsene își dorește cheltuirea corectă a banilor sau doar un nou tun financiar? Mi-aș dori să răspundă la întrebare în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a mai precizat prefectul George Lazar.

Totodata, Prefectura Neamt a furnizat presei si MINUTA ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE A C.J.S.U. NEAMŢ DIN DATA DE 13.03.2020, ora 16:00:

Data: 13.03.2020, ora 16:00
Locul: Palatul Administrativ, sala Mihail Sadoveanu
Activitatea: Şedinţă extraordinară a C.J.S.U.
Participanţi: Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Scopul întrunirii: Dezbaterea şi adoptarea următoarelor măsuri:

Ø îngropare cabalină confirmată cu anemie infecţioasă ecvină

Ø achiziţia în regim de urgenţă de aparatură medicală pentru depistarea coronavirusului, pentru dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ

– George LAZĂR, Prefectul Judeţului Neamţ.

– reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii.

Lucrările şedinţei au fost conduse de domnul George Lazăr, Prefectul Judeţului Neamţ.

La şedinţă au participat 30 de membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau înlocuitorii legali ai acestora precum şi în calitate de invitaţi, Managerul Spitalului Judeţean Neamţ, domnul doctor Juncu Alexandru.

Domnul George Lazăr, Prefectul Judeţului Neamţ, salută membrii prezenţi şi dă cuvântul Subprefectului Judeţului Neamţ, domnul Nicolae – Doru UNGUREANU. Acesta prezintă o situaţie existentă la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv existenţa cadavrului unei cabaline, confirmată cu Anemie Infecţioasă Ecvină. Propune spre aprobare Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, îngroparea cadavrului cabalinei.

Membrii Comitetului votează în unanimitate.

În continuare, Prefectul Judeţului Neamţ, Domnul George LAZĂR, dă citire membrilor Comitetului, adresa aprobată de către managerul Spitalului Judeţean Neamţ, referitor la solicitarea aprobării unor fonduri de la Consiliul Judeţean Neamţ pentru achiziţia în regim de urgenţă pentru aparatură necesară identificării coronavirusului.

În continuare dă cuvântul Domnului manager, care precizează că în urma unei videoconferinţe cu Ministrul Sănătăţii, s-au primit precizări privind necesitatea achiziţionării de către spitale a aparaturii necesare pentru identificarea coronaviruslui, inclusiv faptul ca aparatura se va achizitiona in istemul achizitiilor publice conform notei de la ministerul sanatatii achizitia se face conform procedurii achizitiilor publice.

Prefectul Judeţului precizează că adresa nu are în spate nota de fundamentare, deoarece nu are anexate ofertele de preţ primite de la furnizori, devize estimative sau facturi proforme şi deasemenea din informaţiile oferite de managerul spitalului de urgenta Neamt,  Ministerul Sănătăţii a precizat ca aparatura necesara urmeaza sa fie achizitionata  conform legii achiziţiilor publice. Totodată managerul Spitalului Judetean Neamt a oferit clarificari cu privire la compartimentul din cadrul Spitalului care se ocupă de achiziţii, sustinanad ca nu exista oferte justificative de pret pentru aparatura. In legatura cu  amplasarea imediată a aparaturii, managerul spitalului a precizat ca sunt in curs de analiza privind acest aspect la nivelul conducerii spitalului precum şi personalul medical de specialitate care va deservi aparatura respectivă.

Managerul Spitalului precizează că informaţiile legate de achiziţia aparaturii conform legii achiziţiei au fost primite după videoconferinţa la care a participat.

În continuare Prefectul Judeţului Neamţ supune la vot membrilor Comitetului Judeţean aprobarea achiziţiei aparaturii solicitate de către Consiliul judetean Neamt.

Domnul Doru Conache Gavriliu, Director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ solicită clarificări referitor la ce anume se doreşte să se aprobe în cadrul Comitetului Judeţean.

Prefectul Judeţului Neamţ precizează că supune la vot solicitarea Consiliului Judetean Neamt pentru achiziţia de aparatură în forma procedurii de urgenta in care a fost trimisa catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

În continuare Prefectul Judeţului Neamţ supune la vot membrilor Comitetului Judeţean aprobarea achiziţiei aparaturii solicitate de către Consiliul Judeţean Neamt. Propunerea nu a fost aprobată în unanimitate, cu 3 voturi împotrivă şi 27 abţineri. Voturi impotriva au fost date de catre Doru Conache Gavriliu, reprezentantul Consiliul Judetean Neamt, Nicolae Doru Ungureanu – subprefectul judetului Neamt si Doru Gherghel  director al Directiei Silvice Neamt.

În încheiere, având în vedere că nu au mai fost semnalate alte probleme, domnul prefect mulţumeşte celor din sală pentru prezenţă şi declară închise lucrările şedinţei.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.