Prefectul judetului Neamt, Niculina Dobrila ramane ferm pe pozitii si nu accepta ca Hidroelectrica sa goleasca acumularea Piatra- Neamt, fara ca alimentarea cu apa potabila a populatie sa fie asigurata.

Situatia a fost discutata pentru a doua oara in decurs de o luna in Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar pozitia Niculinei Dobrila ramane neschimbata, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Neamt:

”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), s-a întâlnit astăzi, 31 martie a.c.,  în şedinţă extraordinară, având pe ordinea de zi: analiza solicitării SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa pentru golirea acumulării Piatra Neamţ în vederea efectuării unor lucrări de reparaţii/întreţinere şi a implicaţiilor unei asemenea măsuri asupra alimentării cu apă a cetăţenilor din municipiul Piatra Neamţ şi localităţile din Aglomerarea Piatra Neamţ; prezentarea necesarului de lucrări şi a costurilor maxime ale acestora pentru punerea în funcţiune a staţiilor de desecare din amenajarea „Roman-Răchiteni”.

Iată-ne din nou punând în discuţie aceste lucrări de reparaţii ale SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa . Cum am mai spus cu ocazia tuturor întâlnirilor pe care le-am avut pe această temă, ştim cu toţii că aceste lucrări sunt foarte importante şi trebuie efectuate, dar nu în orice condiţii. Repet, trebuie avute în vedere toate aspectele, atât cele de legalitate cât şi cele de asigurare a sănătăţii şi securităţii cetăţenilor. De fapt acesta este rolul nostru ca instituţii publice. De aceea, propun să ne consultăm încă o dată şi să luăm, în consens, cea mai bună decizie pe care să o materializăm într-o hotărâre a CJSU” a spus în deschiderea şedinţei prefectul Niculina Dobrilă.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată, de către directorul SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa  lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică (CHE) Piatra Neamţ care, în opinia acestei companii, necesită golirea acumulării Piatra Neamţ.

Pe această temă au avut intervenţii subprefectul judeţului, reprezentantul Companiei APASERV, reprezentatul Consiliului Judeţean, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor, comisarul şef de la Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, inspectorul şef al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, susţinând cu toţii ideea de aprobare a acelei soluţii care să armonizeze cele două necesităţi – de efectuare a lucrării şi de asigurare a dreptului cetăţenilor la sănătate şi securitate, drept care ar fi încălcat prin oprirea alimentării cu apă.

La finalul întâlnirii au fost adoptate două hotărâri: privind aprobarea măsurilor pentru securizarea alimentării cu apă  a cetăţenilor din municipiul Piatra Neamţ şi localităţile din „Aglomerarea Piatra Neamţ”  şi privind aprobarea costurilor maxime generate de punerea în funcţiune a staţiei de desecare din amenajarea de desecare cu pompare „Roman-Răchiteni”.

Hotărârea privind securizarea alimentării cu apă a cetăţenilor prevede ca măsură efectuarea de către SC Hidroelectrica SA Sucursala Hidrocentrale Bistriţa a lucrărilor de înlocuire a grătarelor montate în camera de încărcare folosind tehnologii/procedee care nu afectează alimentarea cu apă a cetăţenilor şi nu poluează factorii de mediu.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.