Actualizare: Citeste AICI- Cum era de asteptat, dupa control, Prefectura a dat liber la furat din paduri

Stirea initiala: După cum tvmneamt anunța într-un articol din urmă cu aproximativ două săptămâni, la primăria Poiana Teiului a avut loc o acțiune de control desfășurată de funcționari din Prefectura Neamț.

Controlul a fost dispus după ce 6 consilieri locali de la patru partide (PSD, PNL, ALDE, UNPR) din CL Poiana Teiului au semnat o petiție adresată prefectului prin care semnalează grave ilegalități care se petrec în instituția publică administrată de primărița Ana Ancuța (PSD): hotărâri de CL care nu au fost respectate niciodată, refuzul primăriței de a plăti salariile angajaților de peste două luni de zile, hotărâri de CL al căror rezultat la vot a fost falsificat, falsificarea semnăturii viceprimarului pe documente oficiale, refuzul de a prezenta documente cerute de consilierii locali, suspiciuni de fraudare a unor sume enorme de bani, licitații pentru vânzare de masă lemnoasă din pădurea primăriei fără acordul CL și multe altele. Un alt fapt deosebit de grav semnalat în aceeași petiție, este și acela că reabilitarea și betonarea unui kilometru de drum sătesc a costat aproape un milion de euro. Lucrarea a fost făcută de o firmă celebră pentru afacerile de multe zeci de milioane de euro din ultimii doi ani și pentru apropierea sa de PSD Neamț și de șeful CJ Neamț.

Controlul despre care vorbeam la începutul articolului, a fost dispus de fostul prefect Vasile Panaite. Înainte cu doar două zile ca acțiunea de control sa înceapă, coinicidență sau nu, Panaite a fost demis. Locul său a fost luat de Daniela Soroceanu, celebra și ea pentru confiscarea Prefecturii imediat după ce a fost numită în funcție.

Controlul a început cu o zi înainte ca prefectureasa să fie învestită oficial pe funcție. În ziua respectivă, acțiunea la primăria Poiana Teiului s-a desfășurat exemplar, cei trei funcționari care formau echipa având o atitudine total imparțială și de un profesionalism desăvârșit. A doua zi, coincidență sau nu (cam multe coincidențe), ziua în care patroana Prefecturii prelua oficial frâiele, cei trei funcționari ai prefecturii și-au schimbat total atitudinea, fiind extrem de prietenoși cu primărița PSD și cu oamenii din primărie agreați de ea (secretara, contabila, s.a.). Dacă în prima zi echipa de control a refuzat chiar și un pahar cu apă de la primărie, începând cu ziua a doua, timp de două sau trei zile, până ce controlul s-a încheiat, cei trei funcționari și-au desfășurat activitatea în biroul primăriței cu ușile închise, printre chicoteli, glumițe și discuții prietenești ca de la primar controlat la funcționar aflat în timpul serviciului pentru a verifica dacă la primărie se respectă legea sau nu.

Și ca ambientul să fie cât mai plăcut și mai puțin stresant, funcționarii erau serviți și cu MENIUL ZILEI pe care îl savurau tot în biroul primăriței. Mâncarea era livrată de un șofer angajat al primăriei și era adusă la comandă de la o pensiune din zonă, în funcție de gusturile funcționarilor aflați în control. Deci se poate bănui cât de obiectivi au fost aceștia în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Deși au trecut două săptămâni de la terminarea controlului, cei 6 consilieri locali nu au primit niciun răspuns despre rezultate, iar din informațiile noastre, raportul final va arăta că la Poiana Teiului totul se face în litera și spiritul legii, acum, lucrându-se intens la găsirea unor soluții de MUSAMALIZARE, pentru că nu-i așa, prefectul este ”garantul respectării legii”.

Surse din prefectură și din primăria controlată de Ana Ancuța, arată că unul dintre lucrurile care deranjeaza cel mai rău la acest moment și care ar fi trebuit verificat de funcționarii prefecturii, este o hotărâre de CL prin care se anulează contractul cu Romsilva pentru paza (a se citi jefuirea) pădurilor aparținând primăriei Poiana Teiului. Hotărârea a fost adoptată în luna ianuarie și nici acum nu este pusă în practică de primărița Ana Ancuța, deși măsura ar fi benefică și pentru persoanele fizice care au păduri, pentru că se are în vedere semnarea unui alt contract, de data asta cu un ocol silvic privat care asigură aceleași servicii la un preț aproape de două ori mai mic. Înainte să fie viceprimar și mai apoi primar, Ana Ancuța a lucrat pentru Romsilva timp de 22 de ani. Ea este și acum angajata companiei de stat, postul său fiind suspendat pe perioada cât ocupă funcții publice, deci se va putea întoarce oricând să lucreze pentru Romsilva. Trebuie spus că Romsilva a ajuns să dicteze și să controleze deciziile tuturor instituțiilor din județ și de la nivel național. Este vorba despre atât de mulți bani rezultați în urma jafului din păduri,  încât Romsilva a devenit o adevarată CAMORRA în Romania. Ștabilor din Romsilva și politicienilor cu care împart șpaga nu le stă nimic în cale când este vorba de protejarea intereselor lor ilicite. Aceștia ajung chiar să se răzbune pe funcționari și pe angajații proprii care nu răspund la comenzi, prin trafic de influență la nivel înalt, iar exemplele de oameni politici, polițiști sau oameni de afaceri care s-au ales cu viețile distruse prin complicitatea Romsilva cu autoritățile corupte, sunt numeroase. Vom insista asupra acestor aspecte într-un material viitor. Până atunci, un mic aperitiv: un post de șef de ocol silvic la Romsilva costă cam 40.000 de euro și poate depăși cu mult 50.000 de euro în funcție de zonă. Evident, șpaga trece pe la cel puțin un lider politic. Romsilva este de fapt un stat în stat și nimeni nu are curajul să schimbe această stare de fapt, din motive enumerate mai sus. Abia aici este marea corupție cu efecte devastatoare pentru România pe termen lung și foarte lung. A auzit cineva vreodată de un megadosar DNA pe defrișari ilegale? Nici n-avea cum.

Prin urmare, este lesne de prevăzut ce rezultat va avea controlul angajaților prefecturii, având în vedere că nu mai lipsea mult ca acțiunea de la Poiana Teiului să se transforme într-o vacanță de 5 stele.

Nu putem oferi și un punct de vedere oficial al Prefecturii Neamt, pentru că după cum bine se știe, prefectureasa Soroceanu a trecut și tvmneamt.ro pe lista neagră a publicațiilor cu care refuza să comunice instituțional, pe motiv că nu-i ridicăm osanale ei și șefilor săi politici, ba mai mult, suntem printre cei care dezvăluie lucruri cum sunt și cele de mai sus.

P.S. Pe 21 martie 2018, deci nu cu mult timp în urmă, cei șase consilieri locali au acceptat să vorbească pe șleau în fața camerei de luat vederi, despre ilegalitățile care se petrec la primăria Poiana Teiului:

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.