O noua gafa de proportii astazi, 21 iunie, petrecuta la Prefectura Neamt. Cu de la sine putere, prefectureasa Soroceanu a tinut departe de ochii presei un eveniment cu rol de informare cu subiectul ”Prevenirea si combaterea traficului de persoane”, la care au participat doi secretari de stat de la Ministerul Romanilor de Pretutindeni (Veaceslav Saramet), respectiv de la Ministerul Tineretului si Sportului (Remus Munteanu) dar si vicele CJ Neamt Ion Asaftei, sefa Insepctoratului Scolar Neamt, directori de institutii si de scoli.

Evenimentul face parte dintr-o campanie impotriva traficului de persoane, desfasurata la nivel national, iar mediatizarea este un factor extrem de important, pentru ca altfel, nu poti informa pe cei care ar putea cadea victime diverselor forme ale fenomenului. Judetul Neamt a facut parte din proiectul pilot al acestei campanii, deci era cu atat mai important ca presa sa fie invitata. Ei bine, prefectureasa a tinut totul la secret si nici macar un singur jurnalist nu a fost anuntat despre importantul eveniment, desi a fost organizator si a avut oaspeti de seama, care pana la urma au vorbit singuri, fapt care a si atras o replica acida a unuia dintre vorbitori: ”Propun sa ne aplaudam noi intre noi”.

Loading...

Evident ca au iesit la iveala si motivele pentru care prefectureasa Soroceanu a tinut totul la secret si efectiv si-a batut joc de munca a sute de oameni dar si de eforturile celor prezenti de a sustine si a de a participa la campania impotriva fenomenului care afecteaza zilnic zeci de romani. Judetul Neamt sta foarte prost in statistici la numarul de persoane care cad victime traficantilor de persoane. Numai in anul 2017, DIICOT a instrumentat dosare pe astfel de fapte in urma carora 19 nemteni au fost exploatati intr-un fel sau altul (sexual, munca la negru, etc.). Cei mai multi dintre acestia sunt minori. Aceste lucruri au fost posibile si pentru ca in judetul Neamt nu s-a respectat o lege din 2010, care trebuia pusa in aplicare de DGASPC. Legea prevede ca în cadrul institutiei trebuia infiintat un organism pentru prevenirea dar si pentru consilierea victimelor traficului de persoane, maturi si minori. Organismul trebuia infiintat de Comisia pentru Protectia Copilului. Cine este presedintele comisiei? Secretarul judetului. Cine a fost secretarul judetului, adica presedintele Comisiei pana in urma cu 3 luni? Daniela Soroceanu. Cine a incalcat legea timp de peste 7 ani? Cea care acum este garantul respectarii legii. De ce nu trebuia sa participe presa la evenimentul de astazi? Ca sa nu afle nimeni ca pe Daniela Soroceanu o doare la basca de respectarea legii si de victimele din Neamt ale traficantilor de persoane. Totodata, s-a inregistrat si o performanta, negativa desigur. Judetul Neamt este singurul din tara care nu a infiintat in cadrul DGASPC un asemenea organism, drept dovada si numarul mare de minori trimisi la cersit sau exploatati sexual, cei mai multi dintre ei, provenind din centrele de plasament. Un motiv in plus sa fie totul tinut la secret, pentru ca toate aceste informatii au fost prezentate de vorbitori in cadrul intalnirii de astazi.

Si ca sa fie sigura ca la eveniment nu va ajunge picior de jurnalist, prefectureasa l-a amestecat si cu o sedinta de Colegiu Prefectural. Pana acum nu a existat astfel de sedinta la care sa nu fie invitata presa. Daca jurnalistii ar fi fost chemati separat la Colegiul Prefectural, ar fi aflat si de evenimentul pe combaterea traficului de persoane. Asa ca la inceputul acestuia s-a desfasurat si sedinta de Colegiu Prefectural, sedinta fulger, consumata intr-un minut, sub privirile stupefiate ale celor prezenti care venisera acolo pentru cu totul altceva si nu intelegeau ce se intampla.

Si atunci cum ramane cu sloganul ”Doar uniti suntem o forta”? Uniti în ce? Cum de îsi permite un prefect sa ascunda de ochii presei si ai cetatenilor, evenimente de interes public? Poate ne raspunde Oana Bulai cea care potrivit surselor noastre, a tras sforile pentru prietena Soroceanu sa fie numita prefect.

Si pentru ca tvmneamt este pe lista neagra a prefectului danDana Soroceanu, deci inca n-am avut ocazia sa o intrebam fata in fata, lansam din nou un apel public la prefectureasă sa explice oamenilor cine îi permite sa foloseasca masina si soferul institutiei in interes personal si daca a fost cineva sanctionat pentru asta.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.