Având în vedere unele sesizări primite pe adresa instituției noastre, cu privire la chiriile locuințelor ANL, facem următoarele precizări:

Chiriile ANL se calculează anual în funcție de valoarea de înlocuire pe metru pătrat, conform Hotărârii de Guvern nr. 251 din 6 aprilie 2016 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.  Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabilește anual prin Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ordin ce se emite până la data de 31 iulie a fiecărui an. În acest moment valoarea de înlocuire pe metru pătrat este de 1757 lei și 88 bani.

De asemenea, conform prevederilor legale valabile la nivel național, chiriile se stabilesc luând în considerare cursul euro-leu la data de 30 septembrie. Noile chirii intră în vigoare la expirarea contractelor în derulare, acestea fiind, după primul contract ce are durata de 5 ani, anuale, putând fi prelungite prin act adițional.

Ionut CORFU

sursa: Comunicat de presa Primaria Piatra- Neamt

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. dar sa vedem daca ne explica cineva cum se calculeaza penalitatile la chirie (!), precum si cine plateste pentru chiriasii care au acumulat peste 3 luni (sunt cazuri si de 30 de luni in Speranta) in care nu s-a platit chiria, iar acei oameni nu au fost evacuati?!? domnul ziarist s-ar putea convinge singur daca ar calca cu piciorul in cateva scari ale blocurilor ANL si ar urmari listele de plata la capitolul ”chirie”… un chirias care a acumulat 3000-4000 lei datorie din chirie, e clar ca nu a platit niciodata de la repartitie ori nu toti chiriasii sunt cazuri sociale…

  2. Buna ziua,baiatul meu are garsoniera in Cartierul Speranta din luna octombrie 2016,cu un contract de 5 ani,este normal sa i se mareasca chiria de la data de 1 ian 2017,cand s-au marit din nou chiriile?

LĂSAȚI UN MESAJ