Inspectorul Cristi Pavelescu din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale al Poliției Neamț s-a întors recent din a doua misiune sub egida ONU la care a participat în ultimii doi ani. Este vorba de o misiune temporară în Franța, prin care a acordat sprijin și asistență autorităților judiciare din Paris în instrumentarea unor cauze de infracționalitate de drept comun, dar și de criminalitate organizată.
Grație experienței sale și a fluenței cu care vorbește franceza, ofițerul a fost selectat alături de alți 20 de polițiști din țară la prima misiune din anul 2014, iar profesionalismul de care a dat dovadă l-a promovat pentru a doua misiune recent încheiată. În prima sa misiune, inspectorul Cristi Pavelescu a fost repartizat în Comisariatul de Poliție al Arondismentului nr. 1 Paris. El a muncit alături de polițiștii francezi în echipe ce au acționat în stradă și a avut în responsabilitate o zonă importantă și celebră din Paris, străjuită de Muzeul Luvru, Place Vendome, Place du Concorde, obiective ce constituie atracții pentru turiști din toată lumea.
În cursul misiunilor, ofițerul Pavelescu s-a remarcat atunci când a ajutat la prinderea în flagrant a trei cetățeni români de etnie romă, care au ușurat buzunarele unor canadieni cu 4.000 de dolari. Avantajul polițistului nemțean a fost faptul că el cunoaște modul de operare al etnicilor și, în plus, îi poate observa indiferent de cum se deghizează pentru a trece neobservați.
Inspectorul Cristi Pavelescu s-a mai remarcat într-un schimb de focuri cu un atacator care spărsese un magazin de bijuterii, tot din Paris. Ofițerul, obișnuit cu situațiile limită, s-a implicat direct în prinderea spărgătorului și, deși și-a riscat viața, a trecut cu bine și nevătămat printre gloanțe și a reușit să-l imobilizeze pe răufăcător.
„În a doua misiune, ofițerul nemțean a fost repartizat în cadrul Direcției Regionale de Poliție Transporturi, având ca teritoriu de responsabilitate Gara De Nord a capitalei franceze, cea mai tranzitată zonă din Franța, respectiv circa 1 milion de persoane pe zi. Echipele de câte trei sau patru polițiști au prevenit și combătut furtul de și din bagaje, furtul din buzunare, cerșetoria și ori de câte ori a fost necesar s-a asigurat perimetrul în cazul depistării de colecte suspecte“, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.
Activitatea polițistului nemțean a fost extrem de apreciată de autoritățile franceze, care, la finalul misiunilor, au transmis mulțumiri printr-o scrisoare adresată Poliției Neamț și Poliției Române.

*Șase polițiști nemțeni care ne onorează

În cursul anului 2014, trei polițiști nemțeni au participat la misiuni internaționale de menținere a păcii în zonă de conflict sub egida ONU și alți trei polițiști au participat la misiuni operative pe teritoriu străin, în capitale europene.
Selecția lor este una dură și exigentă, la finalul căreia dau dovadă de o bună formare profesională, susținută anterior în cadrul unor cursuri, urmate de o testare a cunoștințelor practice printr-un examen scris și vorbit la limba străină, plus un interviu pe teme profesionale.
Cel mai greu examen se dă în fața comisiei misiunii respective, care aplică propriile lor teste candidaților, nu doar cele de comunicare în limba respectivă. Cei care reușesc și sunt admiși se întorc acasă cu experiențe personale de neuitat și cu experiențe profesionale unice.

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.