Este revolta printre taximetristii din Piatra- Neamt, dupa ce in sedinta de CL din luna februarie, consilerii locali din majoritatea PNL-PMP au refuzat aprobarea majorarii tarifului maximal pentru taximetre la 3,7 lei, asa cum cerusera sindicalistii. A fost aprobata o majorare dar de doar 0,3 lei, de la 2,2 lei la 2,5 lei.

De mentionat ca tarifele actuale practicate de taximetristii din Piatra- Neamt sunt nemodificate de 15 ani, timp in care au crescut foarte mult preturile la combustibili, piese de schimb, s-au majorat salariile minime pe economie, preturile la RCA, etc.

Loading...

Aprobarea unei majorari cu doar 0,3 lei a fost luata de taximetristi drept o bataie de joc la adresa lor din partea administratiei pietrene.

Alte doua mari nemultumiri ale taximetristilor sunt starea statiilor de taxi din oras si pirateria.

Statiile taxi nu au mai fost marcate si semnalizate de peste 6 ani, iar taximetristii au mari probleme, inclusiv cu politistii care in lipsa unor marcaje si indicatoare dau amenzi pentru stationare ilegala. Alte statii taxi sunt neingrijite de ani buni. Un exemplu este statia de la Aurora care se inunda dupa precipitatii.

Pirateria a atins cote alarmante si afecteaza grav interesele financiare ale taximetristilor care lucreaza legal. Potrivit liderului de sindicat CNSLR Fratia Piatra- Neamt, Ioan Lazaroaia, in Piatra-Neamt sunt cel putin 30 de masini ”pirat” care efectueaza curse ilegale spre localitatile invecinate. Lazaroaia spune ca a semnalat in mai multe randuri aceasta problema autoritatilor si a mers cu lista de masini care fac curse ilegale la politie, la primarie si la politia locala insa nimeni nu vrea sa ia masuri.

Maine (vineri, 9 martie) va avea loc o sedinta la care vor participa peste 100 de sindicalisti CNSLR Fratia- Sindicatul Taximetristilor, in care cel mai probabil se va hotarî sa se recurga la proteste de strada, pentru ca situatia a devenit critica.

Ulterior se va solicita emiterea unei autorizatii pentru proteste la care se estimeaza ca vor participa aproximativ 250 de taximetristi cu tot atatea masini. Protestele se vor desfasura joi si vineri (15-16 martie) incepand cu ora 14 si va fi de fapt un mars al taxiurilor pe strazile din oras, pe traseul Liceul de Chimie- Bulevardul Traian- centru- stadion- primarie- Calea Romanului. 250 de masini care vor merge la ralanti pe strazile din oras la o ora de varf, vor pune serioase probleme traficului rutier.

Taximetristii doresc sa precizeze ca aprobarea unui tarif maximal de 3,7 lei nu inseamna ca acesta va fi pretul per km cu care vor merge toate taxiurile din oras, insa trebuie sa existe un pret la acest nivel pentru a putea fi practicat pe timp de noapte sau in alte conditii sepciale. In orice caz, tariful vechi de 15 ani, de 2,2 lei/km nu este unul care sa le permita taximetristilor din Piatra- Neamt sa-si desfasoare activitatea in conditii decente, adica sa faca fata cheltuielilor pe care le presupune aceasta activitate. Vom reveni.

Ionut CORFU

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. La munca!!!! Nu mai stati la pierdut vremea si jucat table…bagati hoitul la treba, ciment, pizza, maturat strada…v ati incatat cu popoul in masina.In Bucuresti e 1.69 lei km si nu plange nimeni. Da asa i….vrei sa stai degeaba si sa mai si castigi mai mult ca altul

LĂSAȚI UN MESAJ