Un act care nu are nicio legatura cu invatamintele crestin ortodoxe, se petrece chiar in aceste zile, la manastirea Varatec din judetul Neamt.

13 maici vor fi evacuate din manastire in miezul iernii, anunta ortodoxinfo.ro

”Hotararea a fost luata pe 26 ianuarie, în jurul orelor  11.00, cand a avut loc consiliul duhovnicesc prilejuit de atitudinea grupului de 13 maici care au întrerupt, în urmă cu câteva luni, comuniunea cu ierarhul părtaş la erezia din Creta. La consiliu au participat maica stareţă a mănăstirii, trei preoţi, 20 de consiliere şi cele 13 măicuţe ortodoxe, care au refuzat comuniunea cu episcopul părtaş la erezie. Maicile au fost informate că li s-a acordat timp suficient “pentru a-şi reveni din rătăcirea lor”, că procedează foarte greşit că nu fac ascultare, că ascultarea în mănăstire este necondiţionată şi că pe ele nu trebuie să le intereseze ce a semnat episcopul în Creta, ci plângerea păcatelor proprii etc.”, titreaza ortodoxinfo.ro

Mai pe intelesul tuturor, maicile au considerat ca hotararile luate vara trecuta la Creta, unde au participat si capii BOR, sunt gresite, atitudine care nu este pe placul celor care conduc biserica ortodoxa din Romania.

Ele au termen de evacuare miercuri, 1 februarie si li s-a interzis sa mai poarte vesmintele manastiresti.

Hotararea este cu ata mai aberanta, cu cat exista o lege care stipuleaza ca “Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată”.

Nu ar fi pentru prima data cand in sanul bisericii ortodoxe romane se petrec lucruri care nu respecta nimic din sfaturile crestine: ”Iubeste-ti dusmanul ca pe aproapele tau”

Si la Agapia s-a intamplat ceva asemanator in 2012, numai ca atunci, victime colaterale au fost cativa enoriasi din localitate, care a trebuit sa fie evacuati din case, dupa ce manstirea a castigat in instanta terenurile pe care erau construite locuintele. Maica stareta nu a avut nicio urma de compasiune, neacceptand niciun compromis.

Ionut CORFU

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

8 COMENTARII

  1. Pe pricipiul, cine nu a gresit sa arunce cu piatra…!!! Daca BOR va continua vor ramane bisericile goale goale. Bietii credinciosi nu mai fac fata cheltuielilor impuse de BISERICA. O dezgropaminte cu tot ce trebuie 2200 roni… de unde un pensionar cu 350 roni? Din aceasta cauza multi se ratacesc în secte… nu costa nimic si daca esti sarac cu copiii îi ajuta… Manastirea ar trebui sa ajute nu sa dezbine… catolicii Italieni ajuta toate natiile sarace cu mancare, haine, locuri de munca etc …de Paste la Învierea Domnului gasesti lumînarea pe banca, oferita de biserica. În 12 ani am învatat sa mi fie frica doar de Dumnezeu. Sa nu profitam de cei slabi… DOAMNE AJUTA!!!

  2. De necrezut unde am ajuns. Mergem la Biserica sa ne intalnim cu Hristos sau sa vedem daca e pomenit sau nu ierarhul, ce am eu cu Sinodul din Creta sau ce castig daca ierarhul a fost sau nu la acest Sinod si a facut act de prezenta prin semnatura, Hristos in Gradina Ghetsimani S-a rugat pentru UNITATEA CREDINTEI, UNITATEA DE CREDINTA NU INSEAMNA LEPADAREA DE CREDINTA, CI CAUTAREA PUNCTELOR COMUNE CARE NE DAU FORTA SI PUTERE.Sinodul din Creta a aratat cat de dezbinati suntem noi crestinii ortodoxi. Noi nu suntem aici sa judecam, ci sa ne iubim unul pe celalalt si sa ne ajutam cu bunatate si intelegere. Sa crestem toti impreuna in Hristos si prin Hristos. Mantuirea noastra inseamna impreuna lucrare cu Dumnezeu in Biserica si in societate prin iubirea aproapelui. Unde este iubirea aproapelui in cazul Ierarhului tau??? Din pacate aceste maicii au incalcat un regulament , un vot . Monahul cand intra in Manastire depune 3 voturi : Ascultare neconditionata{ trebuie sa asculte de staret, de duhovnicul manastirii si de ierarh} , saracia si fecioria de buna voie, au avut termen aproape un an , dar nu si-au schimbat comportamentul si astfel vor pleca in mijlocul familiei din care au venit. Fiecare dintre noi la locul de munca daca nu respecta un regulament este sanctionat. Asa este si in cazul lor.

  3. Parerea din acest articol nu isi are nici un fundament. Maicile nu au fost evacuate, ci si-au dorit sa plece, atata timp cat s-au rupt de Biserica. A nu pomeni epscopul inseamna a te rupe de el. Daca nu vrei sa mai ai de-a face cu proprietarul casei in care stai cu chirie, normal este si sa pleci de acolo. Nu va mai dati cu parerea peste invatatura Bisericii, care are autoritatea de a decide pe cine calugareste si pe cine nu. Hotararile unui Sinod pot fi judecate doar de un alt Sinod, nu de maici care nu au o viata duhovniceasca minima, atat timp cat nu cunosc nimic din canoane si din invatatura de credinta. Decizia de a se desprinde de episcopii romani le-a apartinut in totalitate.

    • nu-i adevarat ,daca era asa biserica ortodoxa nici n-ar mai fi existat caci de-a lungul timpului episcopii au fost cei care au tradat biserica si patriarhii ,si ea a fost salvata de preoti si mireni.

LĂSAȚI UN MESAJ