Asa dupa cum tvmneamt anunta in urma cu o saptamana, astazi s-a dat alarma in judetul Neamt, rezervistii fiind chemati la unitati militare, in cadrul unui exercitiu care vizeaza testarea vitezei de reactie in cazul unei situatii reale.

Demararea actiunii a fost confirmata oficial de Prefectura Soroceanu (Prefectura Neamt, dar trecuta pe persoana fizica, Daniela Soroceanu) printr-un comunicat de presa trimis doar redactiilor prietene cu care prefectureasa a facut un protocol de colaborare, sau mai bine zis de neagresiune. Daca in judetul Neamt ar fi fost o situatie de urgenta reala si populatia ar fi trebuit informata, toata baza pe prefectureasa care trimite comunicate de interes public, doar cui vrea ea. Apropo, Daniela Soroceanu tocmai a incheiat un curs de management al situatiilor de urgenta, pe banii statului evident, unde se pare ca a invatat altceva, decat cum se gestioneaza situatiile de acest gen.

Potrivit informatiilor noastre, in unitatile militare din Neamt vor ajunge aproximativ 2.000 de rezervisti. Au primit sau urmeaza sa primeasca ordin de mobilizare doar ofiteri si subofiteri in rezerva dar si fosti gradati pe timpul stagiului militar obligatoriu, deci nu vor fi chemati toti cei din evidentele Comisariatului Militar Judetean.

Acestia vor avea un termen de cateva ore in care vor trebui sa se prezinte la unitatile militare indicate, iar costul transportului le va fi decontat, inclusiv celor care merg cu masinile personale.

Odata ajunsi in unitati, vor semna de prezenta, apoi se vor putea intoarce la domicilii.

Comunicat de presa, Prefectura Neamt (preluare din Monitorul de Neamt):

“În conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, ale art. 59 alin. (2) din Hotărârea de Guvern nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, precum şi ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în perioada 22-24 mai 2018, în judeţul Neamţ, se desfăşoară un exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare, condus de Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Pe timpul exerciţiului, rezerviştii aflaţi în planurile de mobilizare sunt chemaţi la unităţile militare, pe durata a două-trei ore, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire şi actualizare a datelor de evidenţă militară, potrivit prevederilor legale în vigoare. Exerciţiile de acest tip se planifică şi organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora.”

Ionut CORFU

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.