Astăzi, 11 februarie la Consiliul Judetean Neamt a fost organizat un seminar cu tema „Accesul neîngrădit la servicii sociale și asistență a victimelor violentei domestice”.Evenimentul a fost organizat de Asociația Romanian Women’s Lobby și Asociația Femeia Contează. Participanții au dezbătut situația victimelor violenței din judetul Neamt și au insistat asupra nevoilor de soluții pentru femeile aflate în pericol. Femeile trebuie să își cunoască drepturile, să fie informate, dar, mai ales, au nevoie de o mână de ajutor concretă.

Prezenta la eveniment, Florentin Moise, președinte al organizației municipale a PSD Piatra-Neamț, a declarat ca pentru sprijinirea victimelor violentei domestice, este nevoie de implicarea autoritatilor locale si a atras atentia ca in fiecare zi, in Romania se inregistreaza 100 de cazuri de violenta in familie. „Consiliul local trebuie să ajute victimele violenței domestice! În urmă cu o lună, un bărbat și-a ucis soția în Spitalul Județean din Piatra-Neamț. Erau în divorț după o lungă perioadă în care ea, femeia, a suportat cu stoicism comportamentul agresiv și violențele la care o supunea soțul ei. S-a mutat de acasă și a început divorțul. Era asistentă-șefă la spitalul de la noi din oraș și tocmai câștigase postul de director de îngrijiri a spitalului. El a venit la spital înarmat cu un cuțit cu lama de 40 de centimetri și a înjunghiat-o…

A fost o poveste tragică întâmplată lângă noi, ziua în amiaza-mare. A scris toată presa din România, ucigașul a fost arestat, dar… Statisticile ultimilor ani arată că un sfert dintre femeile din România au  fost lovite sau bătute de partenerii lor. Poliția înregistrează aproape 100 de cazuri de violență în familie în fiecare zi.

Dincolo de protecția legii, insuficientă din păcate, trebuie să ne implicăm cu toții – oameni, comunități, administrații locale – în stoparea acestui fenomen crud și incredibil de răspândit în această perioadă modernă. Așa cum o fac cele câteva – prea puține! – asociații de profil

Femeile agresate în familie au nevoi urgente. Trebuie să locuiască undeva, au nevoie de medic, trebuie apărate și trebuie consiliate psihologic și juridic. Toate aceste lucruri costă, și trebuie să găsim resurse pentru a le ajuta”, spune Florentina Moise, președintele organizației municipale a PSD Piatra-Neamț, invitată la seminar.”

În România, problema violenței domestice este o problemă în egală măsură structurală și instituțională. Pe fondul unei culturi a violenței împotriva femeilor și a hărțuirii sexuale, România se confruntă și cu probleme de natură administrativă și legislativă”, spun organizatorii seminarului. Într-adevăr,  legislația de azi acoperă doar parțial nevoile victimei.Nu există protocoale de acțiune în cazurile de violență de gen, iar monitorizarea ordinelor de protecție nu se poate duce la bun-sfârșit. Este nevoie  de centre de criză, de consiliere și de găzduire în regim de urgență, au fot concluziile seminarului.

Totodata, a fost tinut si un moment de reculegere pentru Anca Patriche, ucisa de sotul ei in urma cu o luna, pe 10 ianuarie, in Sectia de Chirurgie a Spitalului Judetean Neamt, la momentul agresiunii, victima aflandu-se in timpul serviciului. In aceeasi zi își luase in primire postul de director de ingrijiri medicale, castigat in urma unui concurs.

Ionut CORFU

 

 

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Sunt surprinsa ca la asemenea evenimente organizate in judet nu suntem invitati si cei care avem in derulare proiect cu Centrul de zi dedicat victimelor violentei domestice. Citim cate o stire seaca in presa ca au avut loc un seminar, o conferinta si atat… Ori administratia publica isi face imagine ?? ce sa mai zic de campanie electorala pentru viitoarele alegeri ?? Veniti la Centrul nostru si vedeti cum lucram cu aceste victime. Ne-a trebuit o jumatate de an sa incheiem niste protocoale de colaborare cu unele institutii publice care au atributii prin lege ……Si cu hartiile am ramas. Sunt ocupati si nu au timp de aceste probleme. …

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.